Ana Rucner nova je promotorica nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, a na večerašnjem koncertu pred prepunim Kneževim dvorom zasvirala je po prvi put na violončelu izrađenom od dijelova dragovoljno predanog oružja građana.

Nacionalna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom “Manje oružja, manje tragedija” se u Republici Hrvatskoj provodi od 2007. godine, a čija poruka glasi: “Spriječimo tragediju, budimo odgovorni prema sebi i bližnjima.”

“Ponosna sam na ovu plemenitu suradnju sa MUP-om RH i počašćena što sam izabrana da budem promotorica ove hvalevrijedne nacionalne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova naziva ‘Manje oružja, manje tragedija’ – poručuje violončelistica Ana Rucner.

Cilj kampanje je poručiti građanima da ako posjeduju ili pronađu oružje, bez straha od sankcije ili stigmatiziranja, mogu nazvati 192 te predati ili
obavijestiti policiju.

A da se od dijelova uništenog oružja može stvoriti nešto konstruktivno i predivno, dokaz je elektronsko violončelo izrađeno od dijelova dragovoljno predanog oružja građana, kojeg je izradio majstor glazbalar Zoran Gojmerac.

Ovo unikatno violončelo nastalo je po ideji Službe prevencije Ravnateljstva policije te je u trajnom vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova RH, a upravo na njemu Ana Rucner zasvirat će i na sutrašnjem koncertu “Pozdrav Ljetu”, uz snažnu poruku “Zamijenimo oružje glazbom, za mir i prestanak svih ratova”.

U Kneževom Dvoru večeras je premijerno prikazan film “Od strahote do ljepote”, koji prikazuje nastanak glazbala od dijelova dragovoljno predanog oružja građana.

Večer je obogaćena glazbenim nastupom promotorice kampanje Ane Rucner uz Policijsku klapu Sv.Mihovil te dramskim nastupom akademske umjetnice Perice Martinović, u prisustvu mladih dubrovačkih glazbenika.

O kampanji Manje oružja, manje tragedija govore njeni prezentirani rezultati, a čiji je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. 

Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova uklone sve ono što njih ili članove njihovih obitelji može ugroziti zbog čega slogan akcije glasi „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim”.

Dugoročno, akcija je povezana sa željom stvaranja  sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje snažnije veze između policije i građana.

Na svečanosti u Kneževu dvoru bili su nazočni brojni dužnosnici i uzvanici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here