Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, izvjestili su javnost o odlukama o novim mjerama, piše N1.

Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa stožerima županija gdje se zaraza najviše širi.

“Došli smo do nekih rješenja koja će stupit na snagu u ponedjeljak. Ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo”, rekao je na početku Božinović.

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s covid-potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Također, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović.

Privatne svečanosti ograničuju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti s covid-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi.

Uvest će se i obveza za poslodavce da se uvede rad od kuće kad god je to moguće, najavio je ministar.

“Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović. Zasad neće biti skraćivanja radnog vremena.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto popunjenosti tribina. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je.

Maske će, kaže Božinović, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima.

Krunoslav Capak je rekao da se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički. “Testirali smo više od milijun državnih službenika i namještenika, imamo više od tisuću subjekata koji rade testiranja, sada radimo na tome da se ta testiranja rade na uputnicu”, kazao je.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here