Naš sugrađanin Vlaho Bupić poznat po svojoj “street art” umjetnosti odnosno iscrtavanju murala kako u gradu tako i Mokošici ovoga puta svoje ideje pretočio je na zidove apartmana. Nekada je vrlo teško osmisliti interijer za nepoznate goste, ali predstavljanje dubrovačke povijesti ili pak svjetske kulture turisti će lako pohvaliti što je bilo i u ovome slučaju. Vlaho nam je ispričao kako je došao na ideju, ali i otkrio tehniku oslikavanja na betonskim grastama.

-Vlasnik apartmana se po povratku iz Amerike, inspiriran hotelskim smještajem diljem Amerike, po New Yorku, Floridi, a najviše Faena Hotelu na Miami Beachu, odlučio za adaptaciju četiri apartmana u malo drugačijem stilu. Preko svog rođaka je dobio preporuku da me angažira oko uređenja i izrade murala. Zajedničkim dogovorom i planiranjem cijelog prostora, vlasnik mi je prepustio velik dio uređenja apartmana, od palete boja murala do boje kauča i namještaja.

Vlaho kaže kako je uredio četiri tematska apartmana, a koji govore o New Yorku, zatim o jednom od najpoznatijih svjetskih slikara Slavadoru Daliju, dok je cvjetni apartman zauzela meksička slikarica Frida Kahlo koja je obilježila realizam, kubizam i nadrealizam, i na kraju svoje mjesto u jednom od apartmana pronašao je i Dubrovnik odnosno Knežev dvor i Minčeta

-Ideja je bila turistima ponuditi fuziju svjetske i lokalne kulture. Tako su nastala četiri tematska apartmana, New York, Dali, Frida i Dubrovnik, koje povezuje zajednički hodnik u kojem dobrodošlicu sa zida šalje Tony Montana.

Da umjetnost ne poznaje granice dokazuje ovaj mladi umjetnik koji je osim murala u sklopu ovih apartmana oslikao je i stare betonske graste.

-U dvorištu apartmana se uz bazen nalaze mali đardini s lokalnim biljem, začinima i voćem, a projekt ArtBox se lagano širi i u vrtove, jer sam, naravno uz zajednički dogovor i plan, počeo oslikavati stare betonske graste na kojima će biti prikazane legende hrvatske i dubrovačke kulture. Za sada su oslikane samo dvije graste, a plan je oslikati osam komada.

FOTO: Privatni album

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here