Čudno i nesvakidašnje vrijeme prati nas već godinu i pol dana, mijenjaju se navike, poslovi, ali i ljudi. Ponekad promjene nisu ni loše, probude svijest, razbuktaju maštu i ljudski um donese nešto novo. Ovoga puta nešto novo Gradu su donijele poznata dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić Šarić i njezina prijateljica Petra Vuletić. Osmislile su zanimljiv koncept piknika u prirodi uz raznovrsne Koshare. Što ih je potaknulo na takvo što i što njihove košare sadrže te gdje ih se može pronaći i kušati?

-Do ideje je došlo spontano s obzirom da smo tijekom lockdowna kada je kava, kao i hrana bila “to go” otišle na livadu i imale piknik sa prijateljicama. Nama se jako svidjelo druženje na otvorenom uz hranu i piće, te smo od ostalih prijatelja i poznanika dobile dosta pohvala na tu ideju kako je piknik super ideja za druženje, s obzirom da u Dubrovniku ljudi baš nemaju razvijenu tu naviku. Kosharu smo (o)smislile s ciljem da potaknemo građane Dubrovnika kao i goste da provedu svoje slobodno vrijeme vani, u prirodi, te na par sati zaborave na svoje probleme, covid mjere, gužve i užurbanost. Stoga je naš koncept taj da mi pripremimo hranu, postavimo opremu, a na gostima je da samo dođu, opuste se i uživaju u prirodi i društvu – pojašnjavaju Petra i Lucija.

Oni koji idu na piknik ubuduće ne trebaju ništa nositi, za sve su se pobrinule Petra i Lucija. Donose u prirodu sve što je potrebno, od opreme, dekica do hrane, sendviča, voća i vina, a cilj im je omogućiti ljudima neopterećeni odlazak u prirodu.

-U Koshari se nalazi sve što je potrebno za ugodan piknik – od dekice, kušina, “stolića”, pribora za jelo i malih detalja koji mogu zatrebati na pikniku – sprej protiv komaraca, dezinficijens. Koncept je takav da gost ne mora ponjeti ništa sa sobom na piknik. Kosharice punimo sendvičima, salatama, slatkim zalogajima, voćem i vinom – ovisno o željama gosta. U ponudi imamo i posebnije “tematske” košare poput doručka, popodnevnog čaja i hedonističke košare.

Što se tiče lokacija, cure govore kako se piknici održavaju na livadi Višnjica, u blizini prekrasnog parka Orsula.

-Budući želimo da naši gosti imaju potpunu privatnost, kao i divan pogled na povijesnu jezgru surađujemo s gospođom Tildom Bogdanović tako da se piknici održavaju na prekrasnoj livadi Višnjica. Također, ako gosti predlože neku svoju lokaciju možemo im izaći u susret. Isto tako organiziramo piknike na privatnim posjedima, kao i “indoor” piknike.

Opisale su i kako je prošao prvi piknik u Trstenom te kakve su bile reakcije ljudi, a ono što Luciju i Petru nadahnjuje kroz ovu inicijativu je svakako promišljanje o ekologiji i održivosti.

-Piknik u Trstenome je bila inicijativa Kulturnog Centra Jadran koji nas je pozvao na suradnju. Na pikniku nije bilo naše hrane, nego samo piknik oprema, a Mala Truba je spremala juhu od koprive. Na pikniku u Trstenome nam je bilo jako lijepo, i odaziv i reakcije ljudi su bile jako pozitivne. Podržavamo inicijative koje potiču razvoj novih ideja i razmišljanja o ekologiji i održivosti. Ovim putem bismo vas potaknuli da pratite Kulturni centar Jadran koji ima još puno lijepih radionica i događaja u planu.

Cilj Petre i Lucije je ponuditi novi doživljaj u gradu i obogatiti turističku ponudu kao i pružiti posjetiteljima Dubrovnika novo, unikatno i nezaboravno iskustvo.

-Koshara je tu i za građane, novo gastro-zabavno iskustvo, bilo žele li obilježiti godišnjicu braka na originalan način, proslaviti rođendan u intimnom okruženju u prirodi, ili možda pružiti boljoj polovici nezaboravnu prosidbu. I naravno ovim projektom cilj nam je povećati svijest o važnosti boravka u prirodi, održivog turizma, lokalno pripremljene hrane i uzgojenih namirnica, kao i potaknuti suradnju sa malim OPG – ovima, te pružiti personalizirano i posebno iskustvo koje će gosti dugo pamtit

Imate li još nekih ideja i planova možda?

-Imamo jako puno ideja i planova – od proširenja ponude, do piknik događaja za građane, ali za sada idemo korak po korak, te ćemo vas o novim planovima obavijestiti na vrijeme.

Što još Dubrovniku nedostaje, i gdje bi se mogao napraviti pomak po pitanju ponude hrane i slastica?

-U Dubrovniku vidimo sve više i više lijepih priča i projekata vezanih uz gastronomiju, te smatramo da i dalje ima dosta mjesta za napredak i tržišta koje nije “zadovoljeno” – te se veselimo vidjeti što nam budućnost nosi, i nadamo se da će i naša priča o Koshari možda inspirirati neke nove projekte, da svi skupa transformiramo i uljepšamo gastro – turističku sliku Dubrovnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here