Koliko smo slični, a koliko različiti? 99,4 % genskog materijala svakog ljudskog bića je identično i razlikujemo se za samo 0,6 %. Koliko je tih 0,6 % značajno možemo vidjeti samo iz pogleda prema osobi koja sjedi do nas. Što ta razlika znači za unutarnje funkcioniranje organizma možemo saznati uz pomoć analize naših gena.

Nutritivna genomika izučava međusoban utjecaj gena i nutrijenata prisutnih u hrani. Naši geni su zaslužni za to kako će se pojedini nutrijenti metabolizirati i koliko će biti iskorišteni u našem organizmu, ali i kakve su naše potrebe za tim nutrijentom. Utjecaj je obostran pa i hrana, odnosno nutrijenti iz hrane utječu na gene. U našem genomu je veliki broj aktivnih i neaktivnih gena koji se mogu “upaliti” ili “ugasiti” određenim prekidačem. Za neke gene upravo su nutrijenti prekidači koji ih mogu aktivirati ili deaktivirati.

Danas poznajemo 384 genetske varijacije povezane s najčešćim mutacijama koje utječu na metabolizam nutrijenata te ih genetskim testiranjem možemo ispitati. Moguće je analizirati genetske predispozicije pacijenta za razvoj pretilosti i povišenog BMI, za metabolizam ugljikohidrata, za poremećaj regulacije kolesterola i masti, dijabetes tipa 2, za intoleranciju laktoze, fruktoze i glutena, te za deficit mikronutrijenata i makronutrijenata.

U nekim slučajevima poput laktoza intolerancije ili preosjetljivosti na kofein radi se o mutaciji samo jednog gena dok je u slučajevima poput kroničnih bolesti – dijabetesa tip 2 ili poremećaja regulacije kolesterola i masti uključen veliki broj gena. Kompleksnost infromacija koje se mogu dobiti genskim testiranjem obavezno zahtjeva obradu stručnjaka. Ne preporuča se raditi testiranje bez naknadne konzultacije sa stručnjakom zbog moguće krive interpretacije rezultata što u konačnici može napraviti više štete nego koristi.

Naš genski materijal je važan dio nas, ali je samo dio naše ukupne slike. Naše životne navike i okolina su ti koji uz gene oblikuju naš život. Kada znamo svoje genetske predispozicije lakše je upravljati segmentima koji ovise o nama. Nutrigenomika može rasvijetliti naše slabe točke prije nego što one postanu vidljive na našem organizmu u obliku određenog stanja ili bolesti. Važan segment personaliziranih informacija je i značajno veća spremnost osobe na promjenu.

Nutricionisti u suradnji s liječnicima pregledom genskog materijala, kliničke slike, stanja crijevne mikroflore, životnih navika i okruženja osobe mogu kreirati prehrambene smjernice usmjerene na pojedinca i njegove potrebe. Važno je znati da podaci dobiveni određenim testiranjem, samostalnim istraživanjem ili krivo interpretirani mogu biti štetni. Podaci su namijenjeni stručnim osobama, liječnicima i nutricionistima, da ih analiziraju, odrede njihovu važnost za tu osobu i daju informaciju od značaja za njihovo zdravlje.

Nutricionističko Savjetovalište – Nutrikon – Ljekarna ČebulcUlica Iva Dulčića 20/a, Babin kuk
Popratite nas i informirajte preko Instagram i Facebook stranice Ljekarne Čebulc

Mirna Đurđević, mag.nutr.

Izvor slike: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here