U današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Na početku emisije voditelj i urednik Aleksandar Stanković ispričao se gledateljima HTV-a rekavši da mu je neugodno zbog uhićenja glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, a osvrnuo se i na program HTV-a. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je kazala da je i njoj neugodno, to baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u.

 Neugodno mi je zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a, koje je velika sramota za ovu kuću, neugodno mi je jer radim u ustanovi koja tuži svoje i druge novinare zbog kritike, neugodno mi je što se troši novac pretplatnika kako bi se plaćali sudski procesi, neugodno mi je što se ponekad u HTV-ovim emisijama prikazuje program povijesno-revizionističkih sadržaja. Neugodno mi je što su ukidanje emisije javnog karaktera na štetu emisija koje smo radili u vlastitoj produkciji, za što je dobrim djelom odgovoran zakonodavac, neugodno mi je kao novinaru što je u proteklih 10 godina bilo intervjua s premijerima, predsjednicima, ministrima koji su izgledali kao da te osobe razgovaraju same sa sobom u ogledalu, rekao je Stanković.

– Nisam službeni predstavnik HRT-a, ali na neki način Nu2 i ja zaštitni smo znaci ove kuće. Zbog svega toga ispričavam se gledateljicama i gledateljima HTV-a što smo svjedoci sramote koja se dogodila HTV-u, ispričavam se i zbog svega što sam napomenuo. Na HTV-u ima puno ljudi koji razmišljaju slično, ali nisu u prigodi ovo vam izreći. Izražavam žaljenje i u njihovo ime, dodaje Stanković.

Ministrica je kazala da je i njoj neugodno, to baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u. Stankoviću je kazala da se i on mogao ispričati za svoje gafove, na što joj je on odgovorio da se uvijek ispriča. Obuljen Koržinek rekla je da je HTV i dalje jako gledan, vjeruje mu se i pronalazi prostor za hrvatsku kreativnu industriju te bi, gledajući cjelinu, HTV-u dala vrlo dobru ocjenu.

Na pitanje može li HDZ sa sebe skinuti odgovornost što je izabran Kazimir Bačić, kazala je da se ravnatelj bira u Saboru, a Bačić je 30 godina radio na HTV-u, i moglo ga se promatrati kao profesionalca koji će raditi u korist HRT-a. Prve godine njegova mandata HRT je napravio iskorake u vezi poslovanja, ispunjavanja ugovorih obveza.

Stanković je konstatirao da je Bačić tužio vlastite novinare za velike iznose zbog kritike, a ministrica je kazala da je to fenomen koji se događa i u drugim medijskim kućama te na nivou EU-a.

– Na razini Ministarstva formirana je radna skupna u koju su uključeni predstavnici pravosuđa, sudbene vlasti, novinari, nakladnici, rekla je.

Smatra da to nije presporo.

U mandatu naše Vlade sloboda medija po ljestvici Europskog udruženja novinara, poboljšana je se za 30 mjesta. da nije bilo tih nerazumnih i neutemeljenih tužbi HRT-a rezultati bi bili još bolji, rekla je. Zaključila je da je Vladi u interesu da napreduje na toj ljestvici.

Uz sve što se događa, kako da se građanima objasni da moraju plaćati pretplatu, upitao je Stanković spominjući razne inicijative u tom smjeru, među ostalim i predsjednikov prijedlog da se makne informativni program.

– Nemojmo o predsjedniku, on vas je nazvao Yutelom, osjećate li se vi Yutelovim novinarom?, odgovorila mu je.

Kažimir Varda, bivši potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti predložio je Kazimira Bačića, a HDZ je to podržao. Nije to čudno da sve ovo isplivala van, vi ste to morali znati, rekao je Stanković.

– Glavnog ravnatelja bira Sabor, došle su kandidature, Bačić je izgledao kao profesionalac. Ne sjećam se, možda je Varda bio u Odboru za medije, koji predlaže ravnatelja. HDZ je tada za vrijeme pregovora iznjedrio zakon koji je imao vrlo demokratsku proceduru donošenja odluke o glavnom ravnatelju gdje su se trebali usuglasiti vladajući i oporba, rekla je.

Kao mogući ravnatelj HRT-a spominje se Renato Kunić, kojem je ministričin suprug kum, a Bojan Glavašević kaže da bi u tom slučaju sve išlo pred Povjerenstvo o sukobu interesa, naveo je Stanković.

Na pitanje što ona misli i je li to otegotna okolost, ako Kunić poželi biti ravatelj, odgovorila je da nije stekla dojam da Kunić ima takvih ambicija. Njezin suprug bio je Kunićev kum prije 35 godina, a ona se za svog supruga udala prije 10 godina. Kunić je tada već izgradio karijeru na HRT-u, neovisno o njoj te ne vidi nikakvu poveznicu. On sada zamjenjuje Bačića, jer tako propisuje Statut, ističe.

– Dok sam ja ministrica, iako ne utječem na bilo koji način na izbor, bilo bi loše da se kandidira.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here