Sve je više izvještaja po kojima je ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Černobilu, koja se nalazi nedaleko od granice s Bjelorusijom. Informaciju koju su u javnost prvi pustili bjeloruska novinarka Hana Ljubakova i Christo Grozev, nagrađivani istraživački novinar i izvršni direktor Bellingcata, istraživačke web stranice potvrdio je i savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog: “Nakon žestoke borbe izgubili smo kontrolu nad Černobilom. Stanje nuklearne elektrane i skladišta nuklearnog otpada nije poznato.”

Europa je ujedinjena u osudi agresije koja se događa u Ukrajini, izostale su samo osuda Srbije i Bosne i Hercegovine u kojoj su predstavnici Republike Srpske pokušavaju zadržati neutralan stav, u odnosu na predstavnike Federacije koji su usklađeni s europskim stavom. U medijima se sve više spekulira o Putinovom planu za Balkan što povećava nervozu i u Hrvatskoj koja je za razliku od prepucavanja između predsjednika i premijera proteklih tjedana danas u svom stavu o Ukrajini sasvim jasna. I vukovarski vodotoranj i “Bandićeve” fontane večeras svijetle u bojama ukrajinske zastave.

Čak je i u Moskvi organiziran prosvjed protiv rata u Ukrajini. Prosvjednici se nalaze na Puškinovu trgu, na manje od 1000 metara udaljenosti od Crvenog trga i Kremlja, sjedišta Putinove moći.

Za razliku od većine svijeta koji predvodi SAD, Kina ima drugi pristup… “Kina pomno prati razvoj situacije. Sve strane pozivamo na suzdržanost kako stanje ne bi izmaklo kontroli”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. “Što se tiče značenja riječi ‘invazija’, mislim da se moramo vratiti na to kako sagledati trenutno stanje u Ukrajini. Ukrajinsko pitanje ima drugu, vrlo složenu povijesnu pozadinu koja se nastavlja do danas. No, to možda nije ono što svi žele vidjeti”, dodala je Hua.

“NATO je jutros aktivirao svoj plan obrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije”, rekao je Biden. “Ova agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo odgovoriti na njih. Ne znam čime prijeti, znam što je napravio. Nitko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju što im je Putin napravio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija” kazao je Biden.

U međuvremenu su se pojavile informacije da su Rusi potopili turski vojni brod u Crnom moru, Turska je inače članica NATO-a što bi moglo dovesti do vojne intervencije članica NATO-a …

I dok je cijeli svijet, a pogotovo Europa i zemlje koje graniče s Ukrajinom u strahu i nervozi iz Vatikana stižu poruke koje pozivaju i smatraju da su mogući pregovori radi pronalaženja mirnog rješenja u rusko-ukrajinskoj krizi.

“Tragični scenariji od kojih je čitav svijet strepio postaju, nažalost, stvarnost. No još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore”, rekao je Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, navodi se u priopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here