Od danas započinje brzo antigensko testiranje na koronavirus u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.

Testiranje bi se trebalo provoditi u ordinacijama obiteljskih liječnika, pedijatara i stomatologa. Ova vrsta testiranja uvedena je zbog iznimne epidemiološke situacije izazvanog koronavirusom, odnosno kako bi se rasteretilo punktove za PCR testiranje.

Trošak BAT testiranja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovakvog testiranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Utvrđen je novi postupak BAT (BT020 – Brzi antigenski test na COVID-19 koji uključuje i trošak testa) cijene 62,05 kn dok je i nadalje u primjeni postupak BAT bez troška testa (BT019) cijene 41,30 kn (kada su testovi distribuirani od strane Županijskih zavoda za javno zdravstvo)”, navodi se u priopćenju iz HZZO-a.

“Testiranje brzim antigenskim testom (oba navedena postupka) će ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece biti plaćeno izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita) utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja”, zaključuje se u priopćenju.

COVID potvrda

Posjetimo i ministar zdravstva Vili Beroš, kao i ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak prije par dana izvijestili su kako je i COVID potvrda izdavati i na temelju rezultata pozitivnog brzog antigenskog testiranja, no kako će ta potvrda vrijediti samo unutar Hrvatske.

Liječnici obiteljske medicine: Postanu li ordinacije testna mjesta, tko će raditi naš posao?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here