Nove mjere se najviše tiču okupljanja i javnih događanja. Broj onih koji se žele cijepiti značajno pada pa HZJZ spominje i nagrade za cijepljenje, a premijer Andrej Plenković ne bi dao ni lipe za kampanju cijepljenja, piše 24 sata.

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, koje se najviše tiču okupljanja i javnih događanja. Pavić Šimetin je rekla kako bi do jeseni moralo biti 70 posto cijepljenih barem prvom dozom, u protivnom ćemo imati četvrti val s delta sojem. Onima s COVID potvrdom vrata će od 1. srpnja biti širom otvorena.

Na nekom javnom događaju i okupljanju moći će biti najviše sto ljudi, u trajanju do ponoći, a ako se događaj organizira samo za one s COVID potvrdom, može imati i preko sto prisutnih, bez vremenskog ograničenja. Na sportskim natjecanjima može biti najviše sto gledatelja ako dobiju dozvolu županijskog stožera, a preko sto ljudi, i bez odobrenja, onda kad svi gledatelji i osoblje imaju COVID potvrdu.

Bit će pojačani redari, inspektori i drugi nadležni za nadzor, kad su sva okupljanja u pitanju, no država je odgovornost provjere – taj najvrući krumpir – prebacila na organizatore. Kako znati da nitko od njih tu i tamo neće progledati kroz prste pa pustiti 110 ljudi na događaj od najviše sto, bez potvrda, ili da na događaj koji traži potvrde, puste i nekog tko ju nema?

Svadbe i sva druga okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim i drugim objektima smiju imati do 30 ljudi, a više će svatova smjeti ući samo ako svi imaju COVID potvrdu. Organizator svadbe obavezan je provjeriti imaju li svi potvrdu. Moguće je skinuti aplikaciju koja očitava kodove s potvrde, koju je dosad preuzelo oko 250 tisuća građana.

Ugostiteljski objekti i OPG-ovi će smjeti usluživati samo goste koji sjede, još je jedna novost od 1. srpnja. Gosti će i dalje smjeti biti samo na otvorenom, do ponoći. Dotad će smjeti raditi i pekarnice, alkohol je i dalje pak zabranjeno prodavati između ponoći i 6. Iznimno, noćni klub, noćni bar, disco-bar i disco klub mogu raditibez ograničenja radnog vremena, ali samo na otvorenom, i uz uvjet da je ulazak dopušten samo osobama koje posjeduju COVID potvrdu (gosti, osoblje, izvođači itd.).

Poslodavci su obavezni smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće uvesti klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, gdje je to moguće smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru; redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Sve mjere su na snazi od 1. do 15. srpnja, onda se očekuju nove.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here