Dubrovačke osnovne i srednje škole, sutra će podijeliti učenicima testove za dobrovoljno testiranje kod kuće. Školarci će dobiti dva brza antigenska testa, a testiranje bi trebalo obaviti u ponedjeljak poslijepodne ili u utorak ujutro. Testiranje je predviđeno jednom tjedno. Za one kojima rezultat testa bude negativan ukida se obveza izloacije u slučaju kontakta sa zaraženima.

Roditelji mogu i odbiti testiranje, no u tom slučaju trebaju potpisati obrazac, koje su im škole dostavile, a njihova djeca i dalje će u slučaju da su kontakt zaraženih ići u izolaciju.

Ministar obrazovanje Radovan Fuchs sinoć je u Dnevniku Nove TV kazao, među ostalim, kako se trebaju testirati svi učenici, neovisno jesu li cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

“U toj varijanti ne bi ni bilo samoizolacije koja je jedna od glavnih problema odvijanja normalne nastave – licem u lice”, istaknuo je ministar.

Rekao je da je prošli tjedan bilo oko sedam tisuća pozitivne djece, a barem tri do četiri puta više je djece koja su u samoizolaciji.

Fuchs je rekao da neće biti kontrole je li netko testirao dijete ili ne, već da idu na povjerenje.

“Zvuči optimistično, ali vjerujem da je djeci stalo da idu u školu i da je najveći broj roditelja savjestan”, smatra Fuchs koji dodaje da ne vjeruje da će prevladavati oni koji će varati s testovima, već oni koji će odbiti testiranje.

Upitan što će učiniti ako se antivakseri pojave ispred škola, Fuchs je rekao da je to dio populacije koji će, što god da se napravi, biti protiv. “Ravnatelji su dobili upute, zove se policija”, rekao je Fuchs.

Ministar je najavio i da će se razmisliti o ukidanju maski u školi kroz mjesec dana. “Razgovarat ćemo s HZJZ-om”, kazao je Fuchs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here