Zajednica ponuditelja HERING dd iz Širokog brijega, ELCOM doo iz Tuzle i ENOVA iz Sarajeva odabrana je kao najpovoljniji izvođač na ponovljenoj javnoj nabavi za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje – objavljeno je jučer na Elektroničkom oglasniku za javnu nabavu.

Njihova ponuda je iznosila 367.381.839,03 kuna (bez PDV-a).

Procijenjena vrijednost nabave koja je bila istaknuta iznosila je 246.542.806,80 kuna.

Na natječaj su se javile još tri tvrtke čije su ponude odbijene, kako stoji u obrazloženju jer njihove ponuđene cijene prelaze osigurana novčana sredstva za ovaj projekt.

U svakom slučaju, odbijene su ponude Zajednice ponuditelja G.T. Trade doo i Geotehnika doo, kao i tvrtke RIKO doo i KOSTAK dd.

Podsjetimo kako je javna nabava za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje izazivala proteklih godina brojne diskusije u javnosti, te kako je u nekoliko navrata bila zaustavljana žalbama koje su izražavale pojedine tvrtke, ali i kako su zabilježene brojne izmjene i dodatne informacije u cijelom postupku javne nabave.

Podsjetimo i kako su pred kraj prošle godine župan Nikola Dobroslavić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Josip Bačić održali u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem na kojemu je razmotreno stanje projekta Centra za gospodarenje otpadom (CGO), te su dogovoreni daljnji koraci u provedbi projekta.

Istaknuto je kako je, za razliku od prve, ponovljena javna nabava dala realnije ponude te da provedbu projekta treba nastaviti, i to tako da će MINGOR i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) osigurati razliku sredstava u odnosu na prvu procjenu iz Studije izvodljivosti. 

Također, tijekom razgovora o provedenim postupcima javne nabave rečeno je da, premda su i u drugoj javnoj nabavi cijene više od procijenjenih, najniža ponuda iznosi čak 167 milijuna kuna manje od najniže ponude iz prvog postupka. Time je potvrđeno zajedničko stajalište da su ponude iz prvog nadmetanja bile nerealne i da je javnu nabavu trebalo ponoviti. Upravo to je bila i tema brojnih kritika koje su na rad župana Dobroslavića i direktora Agencije Josipa Bačića upućivali brojni oporbeni političari proteklih mjeseci.

VIŠE o temi:

LUČINO RAZDOLJE IDE DALJE: odbačena žalba tvrtke koja je upozorila na smanjene kriterije za izvođače radova

Žalba koja je zaustavila projekt Lučino razdolje: sniženi kriteriji natječaja pogoduju nedovoljno stručnim i kapacitiranim tvrtkama!

Treća žalba zaustavila ponovljeni natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a Lučino razdolje

DKOM odbacio žalbu na natječaj za izgradnju CGO Lučino razdolje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here