Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Hrvatskoj je od danas na snazi novi, stroži režim primjene i provjere covid-potvrda. Glavna razlika je to što covid-potvrde od danas postaju obavezne u državnim i javnim službama, odnosno za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine, ali i korisnike njihovih usluga starije od 16 godina. Odgovore na neka ključna pitanja donosi net.hr.

Kako i gdje mogu dobiti covid-potvrdu?

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Potvrdu se može zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama HZZO-a te u ljekarnama i ovlaštenim laboratorijima koji provode testiranja.

Što potvrda sadrži i kako se provjerava?

Obje verzije potvrde, i digitalna i otisnuta na papiru, sadrže QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat koji osigurava vjerodostojnost potvrde. Pri provjeri se skenira QR kôd i provjerava digitalni potpis. Potvrde će se provjeravati na ulazu u tvrtku ili instituciju, a taj će posao obavljati osobe koje ovlasti poslodavac.

Koliko vrijedi covid-potvrda?

Potvrda vrijedi 365 dana od dana primitka druge doze cjepiva (ili one koja se prima samo u jednoj dozi) te također 365 dana od primitka treće, tzv. booster doze cjepiva. Sve osobe koje su preboljele covid u posljednjih 12 mjeseci mogu dobiti potvrdu od liječnika i ona će se smatrati ispravnom, i to neovisno o tome je li nastala na temelju PCR-a, brzog antigenskog testa ili je osoba bila tzv. vjerojatni slučaj.

Na koga se odluka odnosi?

Odluka o obaveznom predočenju covid-potvrde odnosi se na dužnosnike, državne službenike i namještenike u javnim službama, službenike i namještenike u lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave, kao i zaposlenike trgovačkih društava čiji su osnivači trgovačka društva u vlasništvu RH ili jedinice lokalne i područne samouprave. Također se odnosi i na korisnike njihovih usluga starije od 16 godina. Odluka se odnosi i na osobe u vojnoj službi te zaposlene u zračnim lukama.

Tko je izuzet od predočenja covid-potvrde?

Od predočenja covid-potvrde izuzeti su studenti (osim ako pojedini fakulteti ne odluče samostalno uvesti covid-potvrde, a takvih je sve više), učenici, mlađi od 16 godina, osobe koje dovode dijete ili učenika u vrtić ili školu, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid-potvrdu, korisnici poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice i osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo. Covid-potvrde ne moraju imati ni osobe koje idu na sud.

Tko se i koliko često mora testirati?

Svi koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, morat će se testirati najmanje dva puta tjedno, a poslodavac će odlučiti koji će to biti dani.

Gdje se građani mogu testirati?

Svi na koje se odnosi odluka moći će se testirati na ukupno 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj. Popis svih zdravstvenih ustanova i laboratorija gdje je moguće testiranje na covid možete vidjeti OVDJE.

Tko će plaćati testiranje zaposlenika?

Testiranja će zaposlenici javnih i državnih službi platiti sami, ali će im trošak naknadno biti refundiran. Brzi antigenski test u državnim institucijama košta 105 kuna. Stožer je preporučio i privatnim tvrtkama da uvedu covid-potvrde, ali ondje testiranje zaposlenih neće plaćati država.

Mogu li tvrtke organizirati testiranje u svojim prostorima?

Mogu, ali tada potvrda vrijedi isključivo za ulazak na posao, odnosno neće biti valjana 48 sati za odlazak na druga mjesta gdje je predočenje covid-potvrde obavezno.

Što s osobama koje su primile treću dozu cjepiva?

Osobe koje imaju covid-potvrdu na temelju dviju doza pa dobiju treću dozu cjepiva morat će zatražiti novu covid-potvrdu. Ona će vrijediti 365 dana od primitka treće doze.

Treba li covid-potvrda i u javnom prijevozu?

Ne. Tamo se i dalje treba pridržavati posebnih epidemioloških mjera poput nošenja zaštitnih maski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here