Velika javna tribina pod nazivom ‘Izaberi život, ne drogu’ održana je u petak, 11. lipnja, u ljetnom kinu Jadran, u organizaciji udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika. Cilj događaja je educirati mlade o štetnosti opojnih droga. O tome su govorili sudionici tribine: primarijus te redovni profesor psihijatrije i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Slavko Sakoman, djelatnica zajednice ‘Susret’ Mare Dorčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić i novinarka Dubrovačke televizije Danijela Demarin Hasanović. 

Dr. Sakoman je u svom izlaganju upozorio na negativan trend porasta broja konzumenata opojnih droga u posljednjih nekoliko godina.

„U posljednjih 10-ak godina došlo je do značajnog porasta broja konzumenata opojnih droga, a glavnina tog rasta se dogodila u razdoblju od 2015. do 2019. godine. Do 2014. godine je, prema mojoj procjeni, situacija donekle bila pod kontrolom. Kad se govori o financijskom aspektu te droge na uličnoj razini, njena vrijednost iznosi oko osam milijardi kuna. Ne odnosi se to samo na tinejdžere, nego i na odrasle osobe. Radi se tu o drogi koja je kontaminirala desetine tisuća mozgova,“ izjavio je Sakoman.

U kontekstu prevencije droge, posebno kod mladih, naglasio je važnost obitelji i obiteljskih odnosa, potom medija, ali i policije kojoj bi u suzbijanju droge trebali pomoći i građani svojim saznanjima.

Dorčić je iznijela potresnu ispovijest o njenoj ovisnosti o teškim drogama, pri čemu je naglasila i štetnost lakih droga koje često označavaju početak puta u ovisnost.

„S konzumacijom lakih droga poput marihuane počela sam kao maloljetnica. Marihuana i alkohol su zapravo standardni početak. Kasnije sam krenula s konzumacijom težih droga poput kokaina, a naposljetku sam postala ovisnica o heroinu. Kad sam shvatila kako sam postala sve ono što ne želim biti, odlučila sam krenuti drugačijim putem, mada je pokušaja bilo i prije. I sad se naježim kad se sjetim svega što sam postala. Kao ovisnik o drogama, postajete osoba koja nema nikakvu kontrolu nad svojim životom jer vi ga ni ne možete kontrolirati. Ovisnost kontrolira vas,“ istaknula je u svom izlaganju te se obratila okupljenim mladima.

„Kad odlučite uzeti marihuanu, koja je često put u teže droge, razmislite postoji li možda neki bolji način da se zabavite i opustite. Razmislite je li vrijedno riskirati da ostatak života provedete u psihijatrijskoj ustanovi ili da izgubite sve ono što volite. Postoje puno bolje, zdravije i korisnije stvari koje vas mogu usrećiti,“ riječi su kojima se obratila mladima u publici.

Pročelnik Brčić naglasio je važnost borbe protiv droga koja leži na svima, od lokalne zajednice do pojedinca, te naglasio napore Grada Dubrovnika koje ulaže na tom području. 

„Kroz različite programe za djecu i mlade poput projekta Mladi i Grad skupa te kroz Centar za mlade, Grad Dubrovnik se trudi poticati njihovu kreativnost kako bismo im odvukli pažnju od štetnih stvari. One se nalaze oko sviju nas, no mladi su posebno ranjivi,“ kazao je pročelnik Brčić.

Demarin Hasanović je govorila o utjecaju masovnih medija na prevenciju ovisnosti te je tom prilikom objasnila na koji način medijski djelatnici pokušavaju senzibilizirati javnost te joj poslati poruku o štetnosti droga. Ujedno je upozorila i mlade kako su oni, baš kao i medijski djelatnici, kreatori medijskog sadržaja kao korisnici društvenih mreža.

Nakon održanih izlaganja, uslijedila su pitanja iz publike, a s obzirom na to kako su se događaju odazvali i mladi, može se kazati kako je primarni cilj tribine o ukazivanju na štetnost droge kod te osjetljive skupine ispunjen. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here