U sklopu programa obilježavanja 100. godišnjice smrti Vlaha Bukovca, sinoć je u Kući Bukovac gostovao dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Kao znanstvenik koji dugi niz godina radi na proučavanju baštinskih veza istoka i Dubrovnika, g. Lupis je okupljenima predstavio teme bugarsko-dubrovačkih povijesnoumjetničkih veza, s naglaskom na Bukovcu.

Povezanost Dubrovnika i Bugarske datira još od XIII. stoljeća i uz znane političke veze zrcali se i u boravku jednog bugarskog kovača Georgiusa Bulgarusa 1282. godine. Renesansna slika Gospe s Kristom iz armenske crkve sv. Kevorka u Plovdivu datira se u početak XVI. stoljeća i vezuje se za dubrovački likovni krug. Ujedno, radi se o prvoj renesansnoj slici pronađenoj u Bugarskoj.

U Nacionalnoj galeriji u Sofiji čuvaju se djela Vlaha Bukovca i Mata Celestina Medovića, koji su utjecali na bugarsku likovnu scenu. Dr. sc. Lupis posebno je naglasio utjecaj Dubrovnika kao mjesta likovne inspiracije na bugarske slikare Benča Jordanova Obreškova i Maria Žekova, koji su iza sebe ostavili cijeli niz dubrovačkih pejzaža. Bilo je tu riječi i o drugim bugarskim slikarima, kao i o carigradskom fotografu Pascalu Sebahu, koji je na poseban način povezao Hrvate i Bugare jer su u njegovom carigradskom fotoateljeu portretirani brojni bugarski uglednici, ali i hrvatski brodovlasnici. Svakako, kulturne i umjetničke veze Dubrovnika i Bugarske možemo pratiti od XIII. do XX. stoljeća. One su bile u nekim stoljećima intenzivnije i predstavljaju bitne sastavnice obaju nacionalnih identiteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here