Iako je dubrovačka bolnica sve do nedavno bila pod velikim pritiskom zbog liječenja oboljelih od koronavirusa, iz bolnice tvrde kako nije došlo do obustave operativnih zahvata i specijalističkih pregleda. U prvih pet mjeseci je obavljeno 80 399 pregleda te 1648 operativnih zahvata, a jedino ograničenje nametnuto pandemijom odnosilo se na nešto manje kapacitete u Jedinici intenzivnog liječenja. Uz 453 pacijenta koji su u posljednja tri mjeseca, od 1. ožujka do 1. lipnja, bili hospitalizirani zbog koronavirusa, najviše pacijenata bilo je smješteno na odjelima interne medicine, kirurgije, ginekologije, pedijatrije, ali i psihijatrije, što bi se moglo povezati uz uvjete života koje je pandemijsko vrijeme “nametnulo” građanima kroz izolaciju i egzistencijalnu nesigurnost koja ih je počela pratiti. Provjerili smo i je li u proteklom razdoblju došlo do povećanja lista čekanja te na koje se preglede najviše čeka.

Iako je proteklih nekoliko intenzivnih mjeseci OB Dubrovnik bila pod velikim pritiskom, a na bolničkom liječenju se znalo nalaziti i do 70-ak pacijenta oboljelih od COVID-a, bolnica je čitavo vrijeme funkcionirala prema redovnom načinu rada te su se obavljali svi operativni zahvati i specijalistički pregledi, potvrdili su iz OB Dubrovnik. Trenutačno zbog preseljenja odjela jedino Odjel otorinolaringologije radi u manjem obujmu.

U posljednja tri mjeseca, od 1. ožujka do 1. lipnja u dubrovačkoj bolnici hospitaliziran je 2861 pacijenta, a njih čak 453-oje na bolničkom liječenju se našlo zbog infekcije koronavirusom. U istom razdoblju najpopunjeniji odjeli su bili: Interna medicina – 731 pacijenta, Služba za kirurške djelatnosti – 398 pacijenata, Ginekologija i opstetricija – 353 pacijenta, Psihijatrija – 298 pacijenata i Pedijatrija – 226 pacijenata.

I dok je u prvih pet mjeseci 2021. godine obavljeno 80.399 pregleda, u isto razdoblju 2019. obavljeno 74.888 pregleda. Kad su pak u pitanju operativni zahvati iz OB Dubrovnik kazali su nam kako je u prvih pet mjeseci 2021., obavljeno 1648 zahvata, dok je tijekom prvih pet mjeseci 2019. obavljeno njih 2142.

“U operativnom programu jedino ograničenje bio je smanjeni broj kreveta u Jedinici intenzivnog liječenja zbog hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 infekcijom. Naime, kao što je poznat tijekom 2020., došlo je do spajanja odjela i smanjenog broj kreveta za 25 posto u takozvanom “čistom dijelu bolnice”, pojasnili su iz OB Dubrovnik.

Provjerili smo i je li zbog pandemije došlo do povećanja lista čekanja te za koje se preglede najdulje čeka.

“Liste čekanja nisu povećane, a najdulje se čeka magnetska rezonanca, pregled kod reumatologa i ultrazvuk dojke”, odgovoreno nam je i OB Dubrovnik.

Poznato je da i naša bolnica jedan od većih dužnika kad su u pitanju neplaćeni računi prema veledrogerija te da je u krajem ožujka ponovno postala upitna redovna isporuka lijekova, no čini se i da se po tom pitanju, nakon što je Vlada uspjela postići dogovor s predstavnicima veledrogerija, situacija normalizirala.

“Opća bolnica Dubrovnik ima sve potrebne lijekove kao i dodatne materijale za normalan rad”, odgovorili su na naš upit iz OB Dubrovnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here