Protekli vikend održala se Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu, koja je okupila 30-tak polaznika. Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova.

Radionicu brodomaketarstva su vodili nagrađivani dubrovački brodomaketari: voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins i Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy. Na radionici su polaznici osim pasare i barke s nadkabinom, pravili i nove makete kajaka i remorkera.

Radionicu mornarskih čvorova su održali Lovre Peović i Antonio Uršić iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polaznici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati četiri osnovna mornarska čvora: pašnjak, muški, ženski i zastavni čvor. Za kraj su se natjecali u potezanju konopa spojenog s čvorovima koje su naučili, te u penjanju pomoću koloture.

Ovo je već sedma godina zaredom da se održavaju Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu. Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje svake se godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanja vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

Mjesta na Ljetnoj školi brodogradnje su se ispunila u samo jedan dan od objave prijava, pa se i ove godine planira dodatno izdanje krajem osmog mjeseca.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika , Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here