Minuciozni, maštoviti, bajkoviti, ma, savršeni adventski kalendar nastao kao plod višetjednog ručnog rada Kole i Blaženka Ogreste, posve je dovoljan razlog da se u njihovoj radnji Okviri Ogresta zadržite puno dulje od vremena potrebnog za odabir okvira za sliku ili kupnje slikarskog materijala.

Pred njihovim kalendarom stanete i vrijeme kao da se zaustavi. I kad stignete do 25. sličice, možete se slobodno vratiti na prvu i otkriti neki detalj koji vam je prvi put promaknuo. Ručno izrađeni anđeli od vune, “živi” sukulentić na persijani, vjenčić složen od košćela, čipkasta zavjesa na prozorčići, naplavljena drva kao krovovi kućica, od gajtana izrađene graste za božićnjake – a sve u milimetarskoj veličini.

Ovo je veličanstveni spomenik strpljenju, maštovitosti, preciznosti vještih ljudskih ruku, izrade kojoj je prethodilo “skupljanje” materijala po plažama i u prirodi. Sve je na njemu baš tamo gdje treba biti kroz “milijun” sitnih detalja i sve je baš kako treba biti u ovom čudesnom prosinačkom mjesecu u kojemu svi želimo biti dodirnuti nekom ljepotom koja dolazi iz bajki. Gledajući u ovaj adventski kalendar, svako može ispričati samo svojih 25 priča.

I zato je baš šteta što je ostao “sakriven” od očiju šire dubrovačke javnosti, velikih i malih, jer uvijek je šteta kad se ljepota ne dijeli velikom broju ljudi.

Fotografije koje prilažemo mogu tek djelomično dočarati doživljaj “uživo”, ali ćete zasigurno i u njima uživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here