Omikron je označio početak nove faze u pandemiji covida 19, a možda i njezin kraj u Europi, izjavio je u nedjelju čelnik europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – piše tportal.hr

‘Može se zaključiti da se regija bliži svojevrsnoj završnoj fazi pandemije’, izjavio je Hans Kluge u razgovoru za AFP, dodavši da bi se do ožujka omikronom moglo zaraziti 60 posto Europljana.

Kada se stiša aktualni val zaraze omikronom u Europi, ‘bit će uspostavljen globalni imunitet koji će trajati tjednima i mjesecima, što zahvaljujući cjepivu, što zahvaljujući imunitetu koji su ljudi stekli zarazom, što zahvaljujući smanjenoj sezonalnosti’, tumači Kluge.

‘Očekujemo razdoblje mira, a onda bi se krajem godine covid-19 mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija’, dodao je čelnik WHO-a u Europi.

Nakon pada broja slučajeva zaraze na sjeveroistoku SAD-a moguć je zaokret i u cijeloj zemlji iako ne bismo trebali biti pretjerano mirni, naglasio je.

Regionalni ured WHO-a za Afriku objavio je pak prošlog tjedna da se broj slučajeva zaraze naglo smanjio i da broj smrtnih ishoda pada prvi put otkada je četvrti val pandemije, u kojem dominira omikron, dosegnuo vrhunac.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here