Za početak izgradnje trebinjskog aerodroma fali samo jedan papir. Naime, za početak radova nephodno je da Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpišu memorandum o razumijevanju i suradnji, a nacrt tog dokumenta izradilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, saznaje portal CAPITAL.

U Nacrtu spomenutog memoranduma navodi se da je izgradnja aerodroma ključna za ekonomski i društveni razvoj BiH i Srbije, a ističe se da postoji čvrsta volja i veliki potencijal za navedenih zemalja. Također se navodi kako bi dokument trebao biti potpisan u Beogradu te da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti stvaranju uvjeta za nesmetanu izgradnju i certificiranje aerodroma u Trebinju, stvaranju uvjeta za odvijanje međunarodnog zrakoplovnog prometa, reguliranje boravka i imigracijska pitanja ključna za boravak kadrova u BiH, kao i stvaranje uvjeta za pružanje aerodromskih usluga.

Gradnja aerodroma trebala bi tako započeti 2022. godine, 14 kilometara od centra Trebinja, u blizini mjesta Talež, a njime bi idućih 30 ili 35 godina putem koncesije trebala upravljati Srbija, koja bi izgradnju aerodroma većinski trebala i financirati.

Portal CAPITAL podsjeća da je priča o izgradnji aerodromu započela sad već davne 2006. godine, a predstavljena je i studija izvodljivosti koja je pokazala da je izgradnja aerodroma opravdana. Već tada su se pojavile informacija da bi pista treba biti duga tri kilometra i samim tima prikladna za sve vrste zrakoplova. Prema tadašnjim izračunima izgradnja aerodroma koštala bi oko 160 milijuna eura.

FOTO:Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here