Povodom 29. obljetnice deblokade Golubova kamena danas će se kod spomen obilježja u Trstenom odati počast 36-orici imotskih vitezova stradalih na širem dubrovačkom području.

Golubov kamen iznad izvora rijeke Omble bio je, s početkom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područ­je, zloglasno neprijateljsko uporište. S njega je agresor kontrolirao i razarao cijelu Rijeku dubrovačku onemogu­ćavajući bilo kakvo kretanje jedinom prometnicom koja je vodila iz Dubrov­nika ili prema njemu. Stoga je Golu­bov kamen simbol okruženja i potpune blokade Grada. U sklopu akcije “Tigar” zadaću njego­vog zauzimanja, nakon više neuspješ­nih pokušaja početkom godine, dobila je 3. Imotska bojna 4. gardijske briga­de HV. Krenuli su 1. srpnja u osvajanje cijelog područja Golubovog kamena. Sutradan, na današnji dan 2. srpnja 1992. godine, nastavljene su bor­be za Golubov kamen u kojima je poginulo dvoje pripadnika satnije, a više ih je ranjeno.

Toga dana, poginuli su pripadnici 4. brigade ZNG-e: Branko Kutleša, Vinko Žužul i Nediljko Škomrlj. Tijekom višednevne borbe, imotski branitelji, združenim su snagama s ostalim braniteljima Hrvatske vojske, zauzeli su Golubov kamen, i cjelokupan plato, te nastavili napredovanje prema Uskoplju i Vukošu. Na taj način, preki­nuta je višemjesečna blokada Dubrov­nika i najavljena konačna pobjeda Hr­vatske vojske. Priča o Golubovom kamenu, jedna je od brojnih koja svjedoči o hrabrosti i herojstvu postrojbi koje su sudjelovale u oslobađanju dubrovačkog područja. Ona govori o zajedništvu hrvatskog naroda koje je došlo do izražaja tije­kom Domovinskog rata. O tome rječito svjedoče i spomen obilježja širom hr­vatskog juga na kojima su uklesana imena branitelja iz svih krajeva Hrvat­ske, koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

(izvor: Gradoplov)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here