U neposrednoj blizini Sokol grada nedavno je pronađena dobro očuvana brončana aplika s likom boga Apisa iz I. stoljeća, teška 14,1 g, maksimalne visine 26, a širine 22 mm, a s tim izuzetno zanimljivim i važnim otkrićem nas je upoznao Niko Kapetanić kojemu se to može i zahvaliti. Kapetanić se već dugi niz godina aktivno bavi istraživanjem spisa i povješću ovoga područja, što mu je značajno pomagalo u obnovi brojnih spomenika kulture. Ne tako davno smo imali priliku pročitati i zanimljivi znanstveni rad o natpisu na Crkvi sv. Đurđa u Cavtatu koji je supotpisao sa Dinom Demichelijem, prof. s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

OTKRIĆE: Na Crkvi sv. Đurđa u Cavtatu stoji natpis od prvog stoljeća prije Krista

No, vratimo se bogu Apisu i pitanju tko je on bio.

Bog Atis je prvotno bio poštovan kao bog vegetacije u Frigiji, da bi se kasnije njegov kult proširio na Lidiju (gdje je uveo kult boginje Kibele), Bitiniju i otok Rodos. U kontinentalnom dijelu Grčke prihvaćen je tek u helenističko i rimsko doba.

Kult su mu po Rimskom carstvu proširili rimski vojnici podrijetlom iz Male Azije, tako da su njegovi prikazi pronađeni i u Dalmaciji, od Zadra do Splita. Prikazivan je obučen u frigijsku odjeću s karakterističnom šiljatom kapom.

U Konavlima su (Cavtat, Močići) pronađena dva reljefa boga Mitre, čiji kult je također došao iz Male Azije.

Ovo je prvi prikaz boga Atisa pronađen u Konavima.

Aplika je mogla stajati na prsnom dijelu oklopa ili pojasa.

Na stražnjem dijelu još se vide tragovi olova s kojim je bio pričvršćen – pojasnio je Kapetanić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here