Komad “Noćni pisac” u izvedbi Senke Bulić premijerno nas očekuje ovaj tjedan, a rezultat je to internacionalne suradnje Kazališta Marina Držića s priznatim umjetnikom Janom Fabreom.

Senka Bulić donosi Fabreov jedinstven univerzum  u kazališno čitanje. Prati ga glazba koju je skladao i izveo Stef Kamil Carlsen. Jan Fabre potpisuje tekst, režiju i scenografiju.

Noćni pisac predstavlja  publici inovativnoga i svestranoga  umjetnika, a to je  Jan Fabre. U zadnjih 40 godina  ostavlja trag kao vizualni i kazališni umjetnik i autor. On sam sebe opisuje kao pomirljivi umjetnik, netko tko neprestano gradi mostove između teorije temeljene na činjenicama i prakse putem disciplina.

Tekst je odabir fragmenata iz djela Noćni dnevnik I autora Jana Fabre-a (1978-1984) i  djela Noćni dnevnik II (1985-1991) kao i antologija fragmenata iz kazališnih tekstova koje je napisao Fabre od 1976. do 2012. godine.

Umjetnički film “Hey what a pleasant madness” vraća nas u Fabreov rodni grad Antwerpen na početak devedesetih. To je kinematografski zapis umjetničke izvedbe koju je Fabre, tada u svojima ranima tridesetima izveo u veslačkom čamcu na rijeci Schelde, rijeci koja je tipična za lučki grad Antwerpen.

Kao i njegovi crteži, Fabreovi tekstovi odražavaju njegova intimna iskustva, njegove opetovane žudnje, ideje i opsesije. Oni su većinom pisani u noćnim satima, kada je sve tiho i usamljeno, a na svom vrlo posebnom originalnom jeziku. Otvaraju nam vrata svijeta punog fantazija i iznenađujućih otkrića. Glavne teme su ljepota i umjetnost, obitelj, noć  i nesanica, gluma i režija, autoportreti i portreti životinja, tijelo, krv i druge tjelesne tekućine, život i smrt.

Fabreova imaginacija ne prestaje djelovati. Čak ga drži budnim. On sabire svoju povijest i piše tekstove za svoju budućnost. On vizualizira, predviđa, otkriva, razotkriva i označava.

O autoru / redatelju

Jan Fabre (rođen 1958.  u Antwerpenu) priznat je u Belgiji i u inozemstvu kao jedan od najinovativnijih i svestranih osobnosti na suvremenoj međunarodnoj umjetničkoj sceni. Tijekom zadnjih 40 godina ostavio je trag kao vizualni umjetnik, kazališni umjetnik i autor. Opisuje samoga sebe kao pomirljivoga umjetnika, nekoga tko neprestano stvara mostove među različitim disciplinama. Zahvaljujući njegovu razumijevanju, daje svježa tumačenja svijetu vizualne umjetnosti,  kazalištu i književnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here