Na zagrebačkom Jarunu srušila se sinoć oko 23 sata srušila se bespilotna letjelica. Vlada je objavila da se radi o letjelici ruske proizvodnje koja je u Zagreb stigla preko mađarskog zračnog prostora.

Jutros je održan sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost. Konferenciju za novinare na kojoj je upozorio na nedostatnost hrvatske, ali i europske protuzračne obrane održao je predsjednik Zoran Milanović.

“Znamo kakav je objekt doletio. Dojavu nismo nikakvu dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od sedam minuta i srušio se na područje Jaruna, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo”, rekao je Milanović, dodajući kako je riječ o letjelici veličine aviona, koja je najvjerojatnije doletjela iz Ukrajine.

U tijeku je i konferencija za novinare Ministarstva obrane.

Ministar Mario Banožić istaknuo je kako je zatvoren cijeli prostor, gdje je letjelica pala.

“U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem je od jutros, krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se krim istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice”, rekao je.

“Razgovarao sam s ministrima obrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/h. Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne treba biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju”, dodao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj kazao je kako je riječ o ozbiljnom incidentu.

“Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice, to su relativno staromodne letjelice, bile su korištene u Sovjetskom savezu. Bez detaljne analize ne mogu reći niti je li doletjela iz Ukrajine”, dodao je.

Na upit što je poduzeto, kaže: “Hrvatska ima protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta”, rekao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here