U godini u kojoj se s ponosom obilježava 750. godina dubrovačkog Statuta, oživljava se običaj iz vremena Dubrovačke republike – kada bi prvi čovjek Grada uručivao Statut kapetanu broda koji bi za uskrsnih blagdana stigao u Dubrovnik. Ta čast pripala je ove godine hrvatskom pomorcu s kruzera koji je jutros pristao u Gruž – Norwegian Star, dozapovjedniku Mislavu Rogošiću iz Splita. Njemu je gradonačelnik Mato Franković na prigodnoj svečanosti uručio dubrovački Statut na engleskom jeziku.

Ovo oživljavanje tradicije nekadašnje pomorske sile oduševilo je predstavnike CLIA-e, krovne organizacije kruz kompanija, a gradonačelnik je jutros istaknuo kako se jedan od Statuta na engleskom već otprije našao u rukama čelnog čovjeka te organizacije.

I ne samo našao, već ga je detaljno i pročitao te istaknuo kako bi svijet i danas bio bolje mjesto za život da se poštuju sve odredbe iz tog 1272. godine donesenog dubrovačkog Statuta, ispričao je gradonačelnik.

Dozapovjednik kruzera koji je jutros uplovio u Gruž, Mislav Rogošić je izrazio zadovoljstvo što se nakon dvije teške korona godine, osjećaju pomaci u kruz putovanjima, te kako su kapaciteti na njihovim brodovima zasad popunjeni oko 40 posto.

Gradonačelnik Franković je sa svojom zamjenicom Jelkom Tepšić i ravnateljico Dubrovačkog arhiva Nikolinom Pozniak primio dozapovjednika s kruzera Norwegian Star i uručio mu dubrovački Statut na engleskom jeziku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here