Podaci iz Pandorinih dokumenata koje je dobio međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) te ih podijelio s partnerima, otkrivaju kako su šipanska vila Katino i okolno zemljište kupljeni zajmovima iz poreznih oaza. A u narednim godinama u tvrtku Mikado slilo se još 33,4 milijuna eura iz ukupno sedam offshore tvrtki. Vlasništvo njih šest nije poznato. No kad je posljednja na sebe preuzela sve dugove prošlih, bila je u stvarnom vlasništvu bivšeg ruskog ministra energetike, piše portal-oštro.hr.

Tim je novcem obnovljena stara vila te su sagrađene još tri, a tvrtka Mikado je iz ruku Gološčapova prelazila prvo u vlasništvo jedne pa druge panamske tvrtke. Zbog ulaganja u »turističke objekte« 2015. godine je Mikado dobio povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura. 

Vile, međutim, nisu poslužile za tu svrhu iako su u srpnju 2016. godine registrirane kao smještaj za turiste s pet zvjezdica. Istog je mjeseca imanje posjetila i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Vlasnik Mikada danas je tajnovita švicarska tvrtka Realty Investments. O njoj se zna jedino to da joj je predsjednik uprave počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here