Čelnik MOST-a Božo Petrov održao je nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine konferenciju za medije na kojoj je govorio o inicijativi MOST-a koja je danas predstavljena u skupštini. Naime, MOST je tijekom dana prikupljao potpise za stvaranje Rehabilitacijskog centra za osobe s poteškoćama u razvoju, odnosno za održavanje tematske sjednice, za koju je Petrov kazao da očekuje u idućih 15 dana. Petrov je pojasnio i zbog čega danas nisu podržali Terezinu Orlić za mjesto predsjednice Županijske skupštine. Pojasnio je kako je jedan od predstavnika HDZ-a nazvao MOST i kazao im da izvole podržati njihovog predsjednika pa će oni podržati potpredsjednika MOST-a. “S Mostom nema trgovine”, poručio je Petrov.

„Most je danas prilikom konstituiranja Županijske skupštine pokrenuo prvu inicijativu, kako smo i obećali građanima. Naš cilj je da konačno u našoj Županiji zaživi Rehabilitacijski centar za osobe s teškoćama u razvoju. Danas smo napravili prvi korak u tom smjeru. U tom spektru su i oboljeli od autizma. Skupili smo potpise, primorali smo županijske skupštinare, posebno vladajuću većinu da naprave tematsku sjednicu, koju očekujem u idući 15 dana, a na njoj želimo definirati tijelo, koje će do kraja ove godine donijeti sve potrebne odluke da se taj centar pokrene. Od njegove lokacije do skice, do svih potreba i svrha tog centar“, kazao je uvodno Božo Petrov.
„Što se tiče naših nastojanja u Županijskoj skupštini i u samom Gradu, možete od MOST očekivati ono što smo pokazali danas. Dobit ćete konstruktivnu oporbu koja će provoditi sve one prijedloge koje smo iznijeli za vrijeme kampanje. Mi nismo zaboravili sve ono što smo obećali, a radit ćemo takav pritisak skupštini i vijeću da oni ne zaborave na njihove obećanja. Nećemo pristati na laži. U iduće četiri godine obećavam im više rada nego u proteklih 12 godina. Nadam se da su se spremili za toplo radno ljeto“, kazao je te pojasnio da sam Centar pokriva cijeli spektar teškoća u razvoju te da nije ograničeno na osobe do 21. godine života.

„Što je s našim građanima koji će nastaviti živjeti i nakon toga, a skrb prestaje? Želimo da rehabilitacijski centar pomogne obiteljima, da te osobe imaju mogućnost daljnjeg razvoja svojih vještina i sposobnosti te da imaju cjelodnevnu brigu i skrbi i nakon navršene 21. godine života. Obvezni smo to napraviti za svoje građane. Ako to mogu imati jedan Zagreb i Osijek, zašto to ne može Dubrovačko-neretvanske županija?“, upitao je Petrov.

„Ovakav tip centra ne postoji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Želimo centar za cijelog trajanja života osoba kojima je takav skrb potrebna. Institucije, na razini države, izbrisale osobe koje su starije od 21. godine. Kompletna skrb i briga pada na leđa roditelja. Jedna osoba koja ima takav slučaju u svojoj obitelji lijepo je rekla: moji roditelji postaju sve stariji, a on sve veći. Jesmo li mi došli na tu razinu kao društvo da te ljude priznamo kao jednako vrijedne članove društva, jer oni to jesu. Moramo im pružiti sve uvjete koje imao i mi, a ne ih otpisati kao da ne postoje“, kazao je Petrov.

Novinari su zamolili čelnika MOST-a da komentira podršku Mara Kristića prilikom izbora Marka Potrebice za predsjednika Gradskog vijeća.

„Mi smo oporba i u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini. Ako mislite na bilo kakav način stvoriti okvir dubrovačkog dogovora i u to uvaliti MOST, taj okvir slobodno nacrtajte na čelo Mata Frankovića. A ako bilo to sumnja i ako je Mato Franković dovoljno hrabar da testira tko mu je većina neka već idući tjedan pošalje prijedlog rebalansa proračuna. Vjerujem da ga je već spremio. Zbog razvoja grada savjetujem mu da ga što prije uputi u proceduru. Vrlo će se jasno vidjeti tko Matu Frankoviću drži novi dubrovački dogovor. MOST ga ne drži i mi ćemo to jasno dokazati. Podršku smo dali u trenutku kad je bila jasna većina. Nije mi problem dati podršku na konstruktivan način kada je jasno definirana većina i u njoj nije MOST“, kazao je Petrov, na što su ga novinari pitali zašto danas nisu podržali Terezinu Orlić za predsjednicu Županijske skupštine.

„Jedan od predstavnika HDZ-a zazvao je MOST i kazao nam da izvolimo podržati njihovog predsjednika vijeća, pa će oni podržati našeg potpredsjednika. S MOST-om nema trgovine. HDZ to treba naučiti. Čudno mi je da u osam godina to nisu naučili, jer čini se da tu lekciju ne mogu baš shvatiti“, kazao je Petrov te dodao da o imenima ne želi govoriti te da će se taj član HDZ-a sam prepoznati.

„S MOST-om nema trgovine. To je najveća bruka i sramota današnje Županijske skupštine. Zamislite da vas zove član vladajuće većine i govori vam: vi ćete podržati našeg člana, vi ćete biti privremeno većina, da bi mi vama dopustili da budete oporba. To je sumrak demokracije, a to nazivaju demokratskim djelovanje. To se zove pokušaj ucjenjivanje. Koliko sam upoznat, takav način nije bio u Gradskom vijeću. Sad su se usudili to izreći javno. To mjesto nama nije bitno, u proteklih osam godina odrekli smo se puno bitnijih mjesta na nacionalnoj razini. Nećemo vam dopustiti da nas ucjenjujete i da ono tamo pretvarate u placu. To će vam biti lijepo mjesto za rad iduće četiri godine“, kazao je Petrov i dodao kako se spomenuti poziv dogodio danas.
„Normalno je da postoji predsjednik koji je i vladajuće većine i potpredsjednik iz oporbe. Nema vama što dolaziti netko iz vladajuće većine i inzistirati da vi podržite nekog njegovog. On je taj koji treba dokazati da ima većinu, a dokazuje je tako da na samom početku ima veći broj ruku. Doći i ucjenjivati, ta priča s MOST-om ne postoji. Što se tiče potpredsjednika iz redova oporbe njega bira oporba, a ne vladajući. To je osnovna škola politike, ali očito ih i to treba učiti“, kazao je Petrov, na što su ga novinari pitali zašto je Jerković povukao kandidaturu?

„Potpuno mi je jasno da u takvoj situaciji, s takvim nastojanjima, nema što raditi u cirkusu“, kazao je te dodao kako još nije dogovoreno kako će se rotirati vijećnici koja ga mijenjaju u skupštini.

„ Gospodin Soče treba biti prvi jer dolazi iz grada koji je konačno promijenio vlast. Imaju priliku pokazati što se sve može kad imate normalnu vlast. Kroz svoje djelovanje neće samo doprinositi našoj političkoj opciji, već će se boriti i za svoje mjesto. Možete očekivati sve one koji mogu doprinijeti radu Županijske skupštine i boljitku svoj mjesta. Nama je cilj omogućiti ljudima da steknu iskustvo i da oforme ekipu, kako bi se borili na boljitak svog mjesta.

Petrov se osvrnuo i na situaciju u Gradskom vijeću Opuzena. Kazao je kako građani od novog gradonačelnika Matage mogu očekivati puno rezultate i bolje mjesto.
„Da ne znam tko stoji na vlasti 20 godina, možete očekivati da je ostvario takvu infrastrukturu i kontakte da ne može napraviti ništa za boljitak svog mjesta. Ovo su normalni ljudi.“

Na pitanje boli li ga poraz u Metkoviću Petrov je kazao da mu je puno ljepše što su dobili Dubrovnik.

„U drugome krugu smo dobili Dubrovniku. I kad gledate ukupne brojke to je ono što vam daje dodatno mjesto u 10. izbornoj jedinici i pravu bitku za iduće parlamentarne izbore. HDZ u iduće četiri godine mora opravdati povjerenje koje su im dali birači u Metkoviću. 2013. počeli smo u Metkoviću, a 2020. smo osvojili Dubrovnik. Neki drugi bi se trebali zapitati što im se dogodilo u Dubrovniku. A dogodilo im se to da je potreba promjena, da način na koji vode Grad i Županiju nije dobar. Stvari se trebaju mijenjati i to ima ja obećavam. Dogodilo se da su za par dana popravili helikopter. Na oči ću ima izaći dok se Centar za rehabilitaciju ne realizirati. I tako iduće četiri godine“, kazao je no nije se htio direktno izjasnili je li već krenuo u kampanju za iduće izbore.

„Kampanja nije pojaviti se tri, četiri mjeseca pred izbore. Svaki da je kampanja, vaša dijela su vaša kampanja. Ako to ne prepoznaju građani, džaba vam kampanja. Ako u četiri godine niste pokazali građanima koji su vaši ciljevi, za što stojite ne vrijedi vam kampanja. Ne postoje te društvene mreže koje vam mogu pomoći. Hoću li se za četiri godine ponovno kandidirati za mjesto župana to će odlučiti ekipa iz MOST-a. Meni su važniji mladi ljudi koji su se proteklih nekoliko mjeseci priključili MOST-u. Gubitak Dubrovnika, drugim stranka treba biti alarm“, kazao je.

„Prozivat ću Frankovića, Peza i Cebala, kao i sve ostale, jer ne mogu glumiti da ih nije briga i da ne sudjeluju u ovom, jer svojom šutnjom sudjeluju u svim odlukama Nikole Dobroslavića. Ako on bude donosio dobre odluke i oni će to baštiniti, ali ne mogu se sakriti i glumiti da žive na paralelnom svemiru. Oni su s njim i dolaze odluke, za tri, četiri godine ne mogu reći da ih nije bilo briga. Neću vam dopustiti da šutite zbog žitelja županije. Oni predstavljaju vlast svih. Ja ću ih natjerati da rade, ili će im političke karijere unaprijed biti gotove“, kazao je Petrov.

Novinari su Petrov pitali da prokomentira izjavu načelnika Općina Konavle, Boža Lasića koji je na MOST-ovo traženje sredstava za navodnjavanje Konavoskog polja, da je taj projekt već u pripremi.

„Kad vam za saborsku govornicu izađe državni tajnim Ministarstva poljoprivrede i kaže da se prije pokretanja postupka navodnjavanja treba ispitati žele li poljoprivrednici navodnjavanje – to je sumrak zdravog razuma. Da je predsjednik Vlade imalo ozbiljan taj čovjek više ne bi mogao biti državni tajnik. Ako nije lagao, onda ministrica poljoprivrede koja je odobrila taj projekt ne može više biti ministrica. Zamislite da se ruka i nogama borite za vodu i dođe vam državni tajnik i pravi vas na ovaj način budalom, nakon što se vi trideset godina borite za vodu. Možda se za 50 godina i donese zaključak da voda treba. Vi ćete meni reći da je to normalno i da Božo Lasić odobrava te riječi? Ako je to tako savjetujem mu da što prije spakira kofere i nestane iz svoje općine, jer je izdao svoje ljude“, zaključio je Petrov.

FOTO:Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here