Predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković došao je u Dubrovnik dati potporu kandidatu za župana Nikoli Dobroslaviću, kandidatu za gradonačelnika Matu Frankoviću te kandidatu za načelnika općine Dubrovačko primorje, Nikoli Knežiću uoči drugog kruga lokalnih izbora. Plenković je za Petrova istaknuo kako je njegova kandidatura za župana apsurdna jer se zalaže za ukidanje županija i pojedinih općina.

Mato Franković je istaknuo kako je u vremenu krize podrška vlade bila ključna jer kako je kazao bez takve pomoći teško da bi gospodarstvenici opstali i dočekali sezonu 2021.

-Pred nama je proces oporavka, drago mi je što smo u posljednjih godinu i pol pomogli svima onima kojima je pomoć bila potrebna. Više od 150 milijuna kuna proračunskih sredstava izdvojili smo za pomoć gospodarstvenicima i za pomoć sugrađanima – izjavio je Franković.

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić ističe najveću angažiranost Dubrovačko – neretvanske županije na povlačenju sredstava iz Europskih fondova.

-Imamo potporu vlade za naš program za iduće razdoblje, kruna tog projekta bit će nastavak gradnje autoceste od čvora Metković do Osojnika. Zahvaljujem se sugrađanima na potpori u prvom krugu izbora, moj protukandidat u drugom krugu, Božo Petrov se našao u jednoj nezavidnoj situaciji da se kandidira za župana, a ima u programu ukidanje županija. Ugrožava status Dubrovnika kao regionalnog središta i također on se zalaže za ukidanje većine naših općina – rekao je Dobroslavić.

Predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković dao je potporu Dobroslaviću, Franoviću i Knežiću za koje tvrdi kako su predano radili svoj posao.

Komentirao je riječi Boža Petrova koji je rekao kako zapravo Dubrovačko – neretvansku županiju vodi Branko Bačić.

-Petrov je koliko ja znam, a to znam sigurno jedan od onih koji kontinuirano i stalno promiče ideju ukidanja županija i u tome je cijeli apsurd njegove kandidature. Ne vidim zašto bi bilo tko u nedjelju išao dati svoj glas i svoje povjerenje nekome tko želi ukinuti dužnost za koju se kandidira. Ako MOST smatra da županije ne trebaju postojati onda se za to ne trebaju ni kandidirati – kazao je Plenković.

Dotaknuo se i odluke u kojoj se dozvoljava rad u unutrašnjim prostorima restorana, ali ne i kafića.

-Hrvatska je cijelo vrijeme ima vrlo umjerene i balansirane mjere ograničenja gdje nije bilo policijskog sata. Idemo s odlukom o daljnjem popuštanju mjera koje će omogućiti rad restoranima u unutrašnjim prostorima, a prema epidemiološkim mjerama. Moramo voditi računa da ako popuštamo mjere ne smijemo ugroziti ovaj pozitivni trend opadanja epidemije. Iduća prilika će već biti za daljnje popuštanje, ako stvari budu dobre za dva tjedna. Jasno je da nije isto biti u uskom prostoru od 50 “kvadrata” gdje može biti 70 ljudi stojeći uz glazbu ili biti u restoranu s propisanom distancom, to jednostavno nije isto i to svi znaju. To nije da smo protiv nekoga nego je ovo za postupnu normalizaciju – kazao je Plenković.

Dotaknuo se i epidemije i covid digitalnih potvrda. Rekao je kako će Hrvatska sa susjednim zemljama, dok na snagu ne stupi ova potvrda sklopiti određene privremene bilateralne aranžmane koji će omogućavati i olakšavati slobodu kretanja.

-Covid digitalne potvrde nisu putovnice, to su isprave koje olakšavaju kretanje ljudi. Bitno je za ljude koji se kreću i turisti koji će dolaziti imaju potvrdu da su preboljeli covid ili da su cijepljeni ili da imaju važeći negativni test. Budući da će ovaj legislativni akt stupiti na snagu 1. srpnja, nakon toga treba još šest tjedana za provedbene akte. Ja sam jučer razgovarao s premijerom Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Austrije, svima nama bliskih zemalja odakle je izgledno da dođu turisti, oni su svi iskazali interes da njihovi sugrađani žele doći i mi ćemo napraviti bilateralne aranžmane dok covid potvrda ne stupi na snagu – kazao je Plenković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here