Premijer Andrej Plenković s članovima vlade u subotu je obišao mjesto pada bespilotne letjelice. Tamo se još uvijek vrše istražne radnje, a danas bi se trebalo znati i odakle je letjelica došla, navodi Net.hr.

Plenković je uvodno rekao da se radi o letjelici Tu-141 sovjetske proizvodnje koja je najvjerojatnije lansirana s teritorija Ukrajine. Kaže da se ne zna čija je letjelica. Kazao je da je letjelica prošla ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. “U nesreći smo imali puno sreće da nitko nije stradalo. Oštećeno je 40-ak automobila”, rekao je premijer.

“Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada”, rekao je Plenković.

Rekao je da je jučer sve lidere EU obavijestio o ovom incidentu. “Važno je da intenziviramo međusobnu suradnju”, rekao je.

“Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica, komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije”, dodao je Plenković.

“Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi”, rekao je.

Više pročitajte ovdje.

FOTO:Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here