-HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćamo donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku, rekao je Andrej Plenković obrativši se novinarima nakon presude Vrhovnog suda u kojoj je HDZ proglašen odgovornim za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te osuđen na kaznu od 3,5 milijuna kuna te povrat nezakonito stečenih sredstava u iznosu od 14,6 milijuna kuna.

Vrhovni sud presudio: HDZ je odgovoran za Fimi mediju treba uplatiti u proračun oko 18 milijuna kuna

Plenković je u središnjici HDZ-a izjavio kako aktualno vodstvo stranke nema nikakvu odgovornost za ova djela te da je odgovornost na šefu stranke i nekima od ljudi koji su bili u HDZ-u od 2004. do 2009.

“Današnja presuda suda dokaz je da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Ovo je slučaj koji to dokazuje, to je važno za javnost, da o tome vode računa. Sigurno je da HDZ nema utjecaj na pravosuđe. Ima li netko drugi, ili neki suci rade pod pritiskom opozicije ili retorike Milanovića, to ne znam i nije na meni da komentiram. U svakom slučaju, brojne populističke tvrdnje o utjecaju HDZ-a na pravosuđe danas su osporene i pokazale su se floskulama”, izjavio je Andrej Plenković.

“Ivo Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj. Ja sam rekao da neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera i kriminalne organizacije. Meni osobno je to i lakše, ja sam član stranke od 2011. Mi stranku vodimo transparentno i odgovorno. O tome svjedoče izvješća državne revizije. HDZ je političku cijenu za ovaj slučaj platio na izborima 2011.”, istaknuo je Plenković dodavši kako će HDZ u proračun uplatiti novac koji je sud odredio. Riječ je o iznosu od preko 18 milijuna kuna.

Na pitanje što misli o ljudima koji su tada bili u vrhu stranke, Plenković je odgovorio:

“Tu je isključivo riječ o tadašnjem prvom čovjeku stranke i Vlade. Način na koji je tada vođen HDZ, nije na meni da komentiram, a kamoli da insinuiram je li netko tko je danas u stranci imao nekakve veze”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here