Osumnjičeni ministar Darko Horvat je u subotu nakon pretrage kuće u Međimurju neoznačenim policijskim vozilom odvezen prema Zagrebu gdje će po riječima njegova odvjetnika biti ispitan u Uskoku. Potvrdio je da je ministar Horvat uhićen. Mediji javljaju da su na meti istražitelja i neki drugi članovi Vlade.

Prema informacijama kojima raspolaže Telegram, ministra graditeljstva Darka Horvata povezuje se sa zlouporabom položaja i ovlasti. 24 sata doznaje da se radi o istraživanju zbog 3 milijuna kuna nezakonitih poticaja.

Istražitelji navodno, prema informacijama Telegramovih izvora, provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva Ana Mandac. Nju pak USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore s od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Plenković je na izvanrednoj konferenciji za novinare, pozvao DORH da objasni zašto je ministar uhićen.

“Pozivam šeficu DORH-a, što je tako žurno da se uhiti ministar, tražim da to objasni. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojemu se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obavijeste javnost”, rekao je.

Dodao je kako je parlamentarna većina stabilna, te kako Horvatovo uhićenje nije na to utjecalo.

“Parlamentarna većina je stabilna, sve sam ih kontaktirao, oni su svi uz vladu, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu. Što će se događati, vidjet ćemo, mi nemamo više saznanja. Kad saznamo više, onda ćemo donositi odluke”, rekao je.

“Da ispravim krive citate, ja sam rekao da meni oporba neće smjenjivati ministre, ali ja mogu. Ja stalno imam mandate svih članova na raspolaganju. Odlučit ću o tome kad saznamo više o čemu se radi”, rekao je.

“Očekujem da DORH, oni znaju o čemu se ovdje radi, da zbog interesa javnosti, pa i samog interesa vlade i svih nas, oni to trebaju objasniti. Ne puštati da to rade neki ljudi koji te informacije ne bi trebali znati”, kazao je Plenković.

Plenković je rekao da se nije čuo s Horvatom. S Aladrovićem i Miloševićem je razgovarao.

“Njihov status u vladi je isti kao i za druge. Ovo su predistražne radnje”, rekao je Plenković. Dodao je da će vidjeti što će biti s Horvatom.

“Moram saznati o čemu se radi. Ja ne znam ništa drugo osim ovog što čitam iz medija”, rekao je.

Poručio je kako nema izvanredne situacije i izvanrednih izbora, te da je parlamentarna većina stabilna.

 “Ako je netko uhićen, taj ministar ne može biti. To je jasno kao dan. Posebno ako ostane tamo”, rekao je.

“Ja ću pitati njegovog odvjetnika o tome”, dodao je Plenković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here