Župa dubrovačka je za brojne vozače koji svakodnevno, ali i povremeno, prolaze kroz nju, postala sinonim za kolone, gužve i – semafore. Na ona tri semafora – pokraj groblja u izgradnji, Srebrenog i Mlina – već su se vozači naviknuli kao na prometna rješenja za pješake, ali svako malo postave se i semafori zbog – radova.

Pa je tako sredinom travnja, dolaskom prvih turističkih lasta i pojačanog prometa na jedinoj cesti koja vodi iz Grada prema zračnoj luci, a i obratno, postavljen semafor zbog kojega u frekventnim satima jutra i poslijepodneva nastaju kolone koje ozbiljno testiraju strpljenje i živce svih koji su u kretanju od točke A do točke B u spomenutim lokacijama.

Promašaji zbog kojih se “puše na hladno”

Iako je to kod nas tako godinama, ne smije se pristati na to kao olako usvojenu naviku, jer netko tko odlučuje o tome kad će se nešto početi raditi i graditi morao bi razmišljati o “tajmingu”. I, da skratim, sredina travnja nikako ne može biti dobar tajming za početak ikakvih radova na prometnim cestama.

A još kad se sjetimo onih promašaja (poput ovoga na fotografiji) izgradnje ceste koja nije, a najvjerojatnije nikad i neće biti u funkciji, a zbog koje su se vozači mjesecima “kuhali” u svojim vozilima u kilometarskim kolonama! I? Nikome ništa – ni za izgubljene milijune ni za vrijeme izgubljeno u čekanju. Zbog takvog promašaja, na sve radove i prometne zastoje u Župi dubrovačkoj gleda se sa skepsom, “puše se i na hladno”.

Kad su se semafori već namontirali, zatražili smo u Općini Župa dubrovačka odgovore na pitanja što se radi i ono što je još važnije – kad će radovi biti završeni. Zbog tajminga, kolona, gužvi, svega onoga što sa sobom donosi i sezona… za kojom se “vapi”.

Radovi za koje smo pitali izvode se zbog izgradnje nogostupa i ograda na dionici od Mlina do Trgovišta u duljini od 250 metara. Radit će se na 3 podlokacije na tom potezu.

Riječ je o trećem u nizu istih zahvata, radovi po dva ugovora, kod Hotela Astarea i u Platu su se izveli tijekom zime, informacija je koju nam prosljeđuju Hrvatske ceste na koje su nas iz Općine Župa dubrovačka uputili.

Općina se, pak, pobrinula za projektnu dokumentaciju, uz obrazloženje kako se radi o jednom od tri, za sigurnost iznimno važna projekta uređenja kritičnih točaka na državnoj cesti D8.

Radovi i semafori još cijeli svibanj

Radovi zbog kojih su trenutačno postavljena dva semafora na potezu između Populice i Trgovišta trajat će sve do 9. lipnja, tako da se svi znaju oboružati strpljenjem tijekom cijelog svibnja. Druga faza radova nas čeka na jesen.

Izvođač radova je Tehnogradnja d.o.o, a cijena izvođenja radova je 1.693.145,00 kn bez PDV-a.

Eto, tako sada stvari stoje, a, možda nas sve zajedno i iznenade, pa poslove obave i prije zadanog roka. Čuda su moguća, pa u ovakvim prometnim zastojima i na njih treba računati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here