Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 18. veljače 2022., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1992.) i drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, opisano u članku 222. stavak 2. i 1. u vezi članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona te protiv trećeokrivljenog trgovačkog društva iz Metkovića zbog počinjenog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, opisano u članku 222. stavak 2. i 1. u vezi članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona u vezi s člankom 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a.

Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od 24. kolovoza do 27. kolovoza 2020. u mjestu Zamaslina (općina Ston), počinili navedeno kazneno djelo na privremenom gradilištu izgradnje Stonske obilaznice DC 414, i to prvookrivljenik kao voditelj radova i inženjer gradilišta, a drugookrivljenik kao poslovođa i ovlašteni predstavnik u obavljanju aktivnosti zaštite na radu vezanih uz prevenciju od opasnosti i štetnosti, istovremeno obojica zaposleni u trećeokrivljenom trgovačkom društvu iz Metkovića.

Okrivljenici su bili ovlašteni i obvezni kontrolirati te nadzirati rad na gradilištu i bili su odgovorni za provođenje propisa zaštite na radu, pa ih se tereti da su postupili protivno propisima Zakona o gradnji i Zakona o zaštiti na radu i Pravilnika o zaštiti na radu na privremenim gradilištima te dodacima tog Pravilnika, pristajući da propuštanjem obavljanja svojih radnih obveza i poštivanja pravila struke i zakonskih propisa o zaštiti na radu ugroze sigurnost i živote osoba na radu, dopustili i omogućili da se izvode radovi ugradnje armature na prvoj temeljnoj stopi protivno Metodologiji izvođenja Podvožnjaka Zamaslina i općepriznatim pravilima struke.

Tereti ih se da su znali kako zbog toga može doći do nepredviđenog i nekontroliranog pomicanja pojedinih dijelova armature (nije postignuta kruta veza koja bi spriječila pomicanje i naginjane armaturne konstrukcije, dijelovi armaturnog koša nisu bili učvršćeni na prikladan i siguran način…) olako smatrajući kako unatoč navedenim propustima i postojećoj opasnosti neće doći do teškog ozljeđivanja i smrti osoba koje su izvodile radove na tom armaturnom košu. Uslijed toga je 27. kolovoza 2020. došlo do pada dijela armaturnog koša na osobu dok je vezivala armaturu unutar tog koša, koja je odmah preminula od zadobivenih ozljeda. 

Trećeokrivljenom trgovačkom društvu iz Metkovića se stavlja na teret da je odgovorno za kazneno djelo koje su počinili prvookrivljenik kao voditelj radova i inženjer gradilišta i drugookrivljenik kao poslovođa i ovlašteni predstavnik u obavljanju aktivnosti zaštite na radu vezanih uz prevenciju od opasnost i štetnosti, na način da je povrijedilo dužnost pravne osobe.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here