Udruga Glas poduzetnika priopćenjem se osvrnula na princip “najbrži prst” koji je u posljednje vrijeme sve češće osnova za prijavu na natječaje.

-Ova problematika se već duže vrijeme proteže, a želimo upozoriti da ova opasna praksa dovodi do stvaranja nelojalne konkurencije i ubijanja zdrave. Smatramo kako je nužno osmisliti model prema kojemu bi se omogućilo poduzetnicima da se na natječaje ne prijavljuju po principu tko je najbrži, nego tko je najbolji.

Upravo zbog navedenog modela mnogi nekvalitetnim projektima dodjeljuju se novčana sredstva, a oni poduzetnici koji imaju pripremljene i kvalitetno osmišljene projekte ostanu bez sredstava za njihovo provođenje.

Najnoviji primjer dolazi iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je objavio natječaj kojim se sufinancira cijeli niz aktivnosti u području obnovljive energije koje su definirane Tehničkim uvjetima Natječaja. Načelno, iako je ovakav natječaj dobrodošao i za očekivati je da će pristići mnogo više prijava nego što je predviđenih sredstava, postavlja se nekoliko pitanja.

Za početak, s obzirom da Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi, i ovaj, vrlo složen i značajan natječaj odvija se po načelu „najbrži prst“ što smatramo potpuno neprimjerenim za ovakvu vrstu poziva.

Nalazimo daleko prikladnijim načinom vrednovanje projekata nakon završetka prikupljanja prijava i dodjeljivanje sredstava onim projektima koji ostvaruju najbolje omjere proizvodnje/uštede energije za predloženu cijenu projekta.

Nadalje, ovaj natječaj nije nimalo transparentan u pogledu zaprimanja prijava. Naime, u točki VI. stoji da: Prijava se podnosi pisanim putem, dostavom obvezne dokumentacije iz točke VII. Poziva putem pošte ili osobno dostavom putem prijamnog ureda Fonda. Podnošenje prijava na poziv započinje 12. travnja 2022. godine od 09:00 sati.

Ističemo da je ovakav način slanja prijava poprilično nejasan zbog toga što se ne zna točan redoslijed zaprimanja.  Točnije, nije jasno gleda li se kod slanja poštom vrijeme slanja pošte u poštanskom uredu ili vrijeme zaprimanja pošte u prijavnom uredu Fonda. Smatramo da će ovakav način zaprimanje prijava povećati mogućnost manipulacije, stoji u priopćenju udruge Glas poduzetnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here