Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i voditelj Službe kriminalističke policije PU Dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica održali su danas konferenciju za medije o dvostrukom ubojstvu koje se jutros, oko 8 sati dogodilo u Pločama. Načelnik Pavličević potvrdio je da je postojao rodbinski odnos između žrtve (1971.) i osobe koja se sumnjiči za počinjenje ovih kaznenih djela (1975.) Otkrio je i kako su obje osobe bili evidentirani kao počinitelji kaznenih djela te da je između njih i prije dolazio do sukoba. Tikvica je potvrdio kako su žrtve usmrćene s više hitaca, te da je maloljetnik bio na putu prema školi. “S obzirom na to da je imao automatsko oružje njegove namjere i dalje se istražuju, ali može se zaključiti da se spriječena možda i daljnja, veća tragedija od one koja se nažalost dogodila”, kazao je Pavličević.

Prije nego što se osvrnuo na jutrošnji zločin načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je u proteklih 10 godina na području u nadležnosti ove policijske uprave evidentirano 12 ubojstava i teških ubojstava, od kojih su neka izvršena dok su druga ostala u pokušaju, te da je svih 12 riješeno. Na području policijske postaje Ploče evidentirana su tri takva zločina koja su i riješena, kazao je Pavličević.

„U odnosu na sam događaj u Pločama postojao je rodbinski odnos između žrtve (1971.) i počinitelja (1975.). I jedan i drugi bili su evidentirani u policijskim evidencijama kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela, čak i prekršaja i kaznenih djela s elementima nasilja. Ovakvi događaji nisu evidentirani u zadnjih 10-ak godina. Između njih je dolazilo do sukoba prije nešto više od 15 godina. Ti događaji su evidentirani i kriminalističko istraživanje završeno, sve nadležne institucije su o tome tada obaviještene. Posljednjih godina nismo imali evidencija i dojava o odnosima navedenih osoba. Postoji i jedna mala veza između počinitelja i malodobne osobe (2005.) Roditelji maloljetne osobe i osumnjičeni su do prije godinu dana bili susjedi i između njih je evidentiran događaj koji je policija procesuirala prije više od osam godina“, kazao je načelnik te dodao kako je policija jutros nešto prije osam sati zaprimila dojavu od više građana.

„Policijski službenici su nastavili intenzivan rad unutar samog grada Ploče i šire te su nešto iza 8:30 sati uočili vozilo za koja smo imali saznanja da se dovodi u svezu s mjestom događaja, odnosno s počiniteljem. Primjenjujuću policijsku taktiku i tehniku uhitili su počinitelja pri čemu su dva policijska službenika ispalila hitce upozorenja u zrak s obzirom da je osoba koja se dovodi u vezu s počinjenim kaznenih dijela u ruci imala automatsko oružje. Nakon uhićenja uslijedio je očevid, koji još uvijek traje, a kojim rukovodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Dubrovniku“, kazao je Pavličević.

„Zaista smo žurno reagirali, pokazali smo spremnost, motiviranost i profesionalnost. U roku nešto više od pola sata počinitelj je bio uhićen. S obzirom na to da je imao automatsko oružje njegove namjere i dalje se istražuju, ali može se zaključiti da se spriječena možda i daljnja, veća tragedija od one koja se nažalost dogodila“, kazao je Pavličević se istaknuo kako MUP od 2007. godine provodi akciju „Manje oružja. Manje tragedija“.

„Od tad je samo PU Dubrovačko-neretvanska od građana koji su dragovoljno predali svoje oružje zaprimila je više od 200 komada oružja. I ovim putem pozivam sve građane koji imaju oružje koje ilegalno posjeduju da ga bez ikakve sankcije mogu predati najbližoj policijskoj postaji ili policijskim službenicima te pri tome biti i anonimni. Predavanjem oružja sprječavamo u budućnosti ovakve tragedije“, poručio je Pavličević.

Voditelj Službe kriminalističke policije PU Dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica kazao je kako je jutros između 7:50 i 8:05 policija zaprimila više dojava građana o pucnjavi na dvjema odvojenim lokacijama u Pločama.

„Na to se žurno reagiralo. Operativno se odmah postupalo. Na tim lokacijama su nažalost pronađena dva usmrćena tijela. U prvom slučaju se radilo o muškoj osobi, maloljetniku (2005.), a u drugom slučaju se radilo o 52-godišnjem muškarcu. Brzim operativnim radom se došlo do saznanja da su u blizini oba mjesta događaja, koja su međusobno udaljena kilometar zračne linije, bilo zamijećeno vozilo bijele boje, marke Yugo. Nakon toga, brzim reakcijama policijskih službenika na magistralnoj cesti D-8, u Opuzen, blizu benzinske crpke zamijećeno je takvo vozilo. Prva policijska patrola koja je pristupila tom mjestu zatekla je tamo mušku osobu, izvan vozila s automatskim oružjem u ruci. Kvalitetnom taktikom policijskog postupanja nad istim su uporabljena sredstva prisile i isti je neutraliziran i preveden u prostorije policijske postaje Ploče na daljnje kriminalističko istraživanje kao osoba koja je osumnjičena za ta dva teška kaznena dijela”, kazao je Tikvica.

Potvrdio je i kako su tijekom dana izvršeni očevidi na tijelima žrtava, na tijelu počinitelja, a kako su u tijeku pretrage vozila i stana kojim se koristio osumnjičenik, nakon čega će sukladno zakonu biti obavljeno i njegovo ispitivanje.

„Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je maloljetnik usmrćen prvi, oko 7:40 sati na putu do škole koja se nalazi u blizini mjesta počinjenja ovog kaznenog djela. Druga žrtva je usmrćena nedugo nakon toga, oko 8 sati, na svom radnom mjestu, odnosno na mjestu gdje se bavio prodajom sekundarnim sirovina. Ono što možemo reći je da su obje žrtve usmrćene s više hitaca. Slijedi kriminalističko istraživanje, odnosno sudska obdukcija, kao i balistička i druga vještačenja kako bi sve dokaze koje smo tijekom današnjeg dana prikupili povezali s počinitelj kojeg sumnjičimo za navedena kaznena djela“, zaključio je Tikvica.

Tikvica je odgovarajući na novinarsku pitanje o mogućem motivu počinitelja, kazao kako raspolažu određenim indicijama, no kako ih u ovom trenutku ne mogu javno iznositi.

Konferencija za medije PU Dubrovacko-neretvanske

Posted by Dubrovniknet Hr on Friday, March 25, 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here