Policijska uprava zagrebačka održala je izvanrednu konferenciju za novinare, a nakon jučerašnjeg incidenta na autocesti.

Na konferenciji za novinare govore zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić i načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić. U incidentu je ozlijeđeno 35 osoba, 15 policajaca i 20 navijača. Četvorica navijača su ozlijeđeni vatrenim oružjem. Jedan je propucan te mu je operirana potkoljenica, drugi je lakše ozlijeđen. Danas tijekom dana javio se još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Dobili smo informaciju da se još jedan navijač javio. Ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena od vatrenog oružja.

“Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača s transparentom. Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući s transparentima. Policija o tome ne odlučuje”, rekao je, među ostalim Damir Barić.

“Nakon toga svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita. U koloni je bilo 260 vozila. Cijela trasa do Splita je bila osigurana s policijskim snagama. Na Desincu je bilo 16 policajaca. Ništa nije davalo povoda na ovako nešto. Kad je kolona došla do Desinca, oni staju, blokiraju sve tri trake na autocesti, trče i napadaju policiju.

Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozljeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvršili napad na tih 16 policajaca.

Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli… Policajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezultata. Upotrijebili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja”, rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, dodajući kako su se navijači nakon pucnjeva povukli i tako drugim policajcima dali vrijeme da stignu na benzinsku postaju

Nadalje naglasio je kako su policajci postupali tako želeći zaštitit sebe, ali i navijače i sve ostale na autocesti, kao i djelatnike pumpe, a zato što su navijači zapaljivim sredstvima gađali policajce na benzinskoj postaji, što je moglo dovesti do puno ozbiljnijih posljedica.

-Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara”, rekao je načelnik Rašić.

Navijači su napali policijski kombi u kojem su bila trojica interventnih policajaca. Navijači su već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Zato su pucali, rečeno je na presici.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca. Taj broj će varirati, očekujemo da se još ljudi javi liječnicima”, kazano je na presici.

Za sada je privedeno 43 navijača, a u tijeku je kriminalističko istraživanje.

Nakon policijskih dužnosnika, oglasio se i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić. ‘Kako se radi o samom početku kriminalističkog istraživanja, suzdržat ću se od komentara. Veliki broj napadača imao je od 18 do 21 godine, zbog čega će biti obrađeni u skladu s propisima za mlađe punoljetnike’, rekao je. Na njega se nadovezao i Rašić, koji je rekao da je jedna privedena osoba maloljetna, a 11 su mlađi punoljetnici.

Na pitanje smatra li policija da je upotrebljena prekomjerna sila, Rašić je rekao da se čeka analiza postupanja, no da za sada ništa ne upućuje na prekoračenje ovlasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here