S početkom sezone kupanja na nekim dubrovačkim plažama počinju se ponavljati stare nezakonite prakse. Obratio nam se čitatelj, podaci poznati redakciji, koji tvrdi kako zaštitar, angažiran od hotelske kuće, na Libertasu brani kupačima pristup plaži. Podsjećamo kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema zatvorenih koncesija na pomorsko dobro i stoga nitko građanima ne smije zabranjivati pristup plažama.

-Obraćam Vam se u vezi onemogućavanja pristupa plaži Libertas. Naime, danas sam bio na kupanju na plazi Pogačiću, koji je spojen s plažom Libertas, pod hotelom Rixos. Iz Rixosa su postavili zaštitare koji brane pristup domaćim kupačima i ne dopuštaju im ulazak na “njihov dio” plaže. Ovo nije prvi put da su postavljeni zaštitari. Unazad par godina se ista stvar događala, ali je gospar Igor Legaz urgirao i zatim su zaštitari maknuti. Mislim da svakako nije u redu tjerati domaće kupače, koji se tu kupaju već desetljećima, a na stranu to da su bespravno betonizirali dio pomorskog dobra, napisao je čitatelj.

Zaštitarima i njihovim nalogodavcima ponovit ćemo izjavu Siniše Orlića, ravnatelja Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

PRIVATNE PLAŽE U HRVATSKOJ NE POSTOJE

“Pomorsko dobro prema Zakonu su unutarnje morske vode, teritorijalne vode, njihovo dno, podzemlje i dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen tako, tu spada morska obala, sprudovi i tako dalje. Na pomorsko dobro ne postoji pravo vlasništva, ni država nije vlasnik, samo time upravlja”.

Ograničenje opće uporabe treba biti predviđeno odlukom o davanju koncesije, no kao što je to općepoznato u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije izdana niti jedna zatvorena koncesija na pomorsko dobro. Stoga nitko ne smije kupačima braniti pristup plaži.

Zakon o pomorskom dobru kaže da je pomorsko dobro najmanje 6 metara od crte sredine viših ili visokih voda, ali može biti i šire i uže u određenim slučajevima.

Nadamo se da će Uprava hotela reagirati i prestati sa nezakonitim ponašanjem prema kupačima, koji nisu gosti njihovog hotela, kao i da će Lučka kapetanija Dubrovnik, nadležna za ovakve slučajeve reagirati. A ni Vi, dragi sugrađani, nemojte ostati “dobri i tihi”, kad se ovako jasno i protuzakonito ugrožavaju Vaša prava, prijavite one koji ih krše.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here