Sutra je zadnji dan za dostavu zahtjeva za dobivanje državnih potpora zbog očuvanja radnih mjesta. Ono što je potrebno kako bi određeni poslodavac dobio potporu u iznosu od dvije do četiri tisuće kuna je COVID potvrda. Prethodno je bilo najavljivano kako treba biti 70 posto radnika procijepljeno kako bi poslodavac dobio potpore, no to sada ostaje u drugom planu jer je uvjet za potpore isključivo COVID potvrda, a koja, osim cijepljenja, podrazumijeva i preboljenje kao i testiranje. Je li to onda siva zona koju poslodavci mogu iskoristiti i zatražiti potpore i za radnike koji nisu cijepljeni, odnosno za one koji su testirani jer Hrvatski zavod za zapošljavanje neće provjeravati hoće li se ti isti radnici ponovno testirati u tekućem mjesecu?

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su nam kazali kako je za program zadržavanja radnih mjesta za srpanj 2021. u Dubrovačko – neretvanskoj županiji zaprimljeno 1 218 zahtjeva poslodavaca.

-Zahtjevi se nalaze u obradi te će se završna provjera COVID potvrda izvršiti 25. kolovoza kada je zadnji rok za dostavu zahtjeva – rekli su iz HZZ-a.

Također još navode kako će potpora poslodavcima biti odobrena s obzirom na postotak COVID potvrda radnika, a uvjeti za COVID potvrde javno su objavljeni na stranici https://eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Hrvatskom će zavodu za zapošljavanje stići samo informacija ima li poslodavac dovoljan broj radnika s COVID potvrdama te ako ima, potpore se i isplaćuju. To znači kako poslodavci necijepljenim zaposlenicima mogu platiti test dan prije ili zadnji dan prijave zahtjeva za potpore.

– Mi nemamo uvid u podatke o cijepljenima, preboljelima ili testiranima. Iz HZZO-a će nam stići samo informacija o tome ima li dovoljan broj radnika COVID potvrde i, ako ima, potpore se isplaćuju – kazali su iz HZZ-a za Večernji.

Oni su ih pitali i hoće li se, tijekom mjeseca, još koji puta provjeravati vrijede li i dalje te COVID potvrde onima koji nisu cijepljeni, a testirali su se tik pred predaju zahtjeva. Koliko je njima poznato, kažu u HZZ-u, neće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here