U Upravnoj zgradi Libertasa u Komolcu danas je potpisan dodatak kolektivnom ugovoru, kojim se smjenski rad dodatno plaća u drugoj i trećoj smjeni. Libertas će ovim dodatkom dodatno s oko milijun i 100 tisuća kuna godišnje vozačima i svom ostalom osoblju koje radi u smjenama od 23 do 6 sati ujutro mjesečno plaćati od 300 do 400 kuna.

Novi direktor Libertasa Franko Mekišić istaknuo je kako će i tijekom današnjeg dana 70-ak autobusa prevoziti građane Dubrovnika i kako za volanom tih autobusa netko vozi, a autobuse netko održava, pere i čisti i kako mu je drago da se našla mogućnost adekvatnog honoriranja rada tih ljudi.

– U ovom trenutku smo procijenili da imamo mogućnosti za ovo povećanje. U ovih mjesec dana koliko sam ja na čelu Libertasa radi se i na povratku autobusnih linija. Vratili smo Bosanku, Osojnik, devetku…, kazao je Mekišić.

Pero Matuško, sindikalni povjerenik u Libertasu kazao je kako je zadovoljan čim nešto radnici dobiju, jer to znači da se ide prema boljemu.

– Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, ali za one koji budu radili u smjenama bit će mjesečno veće plaće za 300 do 400 kuna, ovisno koliko budu radili u smjenama, kazao je Matuško.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se nastavlja s financijskom konsolidacijom Libertasa.

– Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća idemo i na odluku o potvrđivanju kreditiranja Libertasa za kupnju novih autobusa, koji će biti financirani prvenstveno europskim, a onda i manjim dijelom vlastitim sredstvima tvrtke Libertas, što znači da bi za godinu dana dobili kvalitetniji vozni park, a time i manje troškove. Radi se na novom sustavu naplate, radi se na novom sustavu prometnih linija i siguran sam da će Libertas za godinu i pol dana imati novi vozni red, koji će biti učinkovitiji i kvalitetniji, a financijski će predstavljati manje opterećenje za Libertas i Grad, istaknuo je Franković.

Podsjetio je kako je Libertas prije 4 godina imao dug od 12 milijuna kuna, nisu uopće bila korištena europska sredstva, a radnicima se godinama nisu plaćali prekovremeni.

– Sve je to sanirano, sve je isplaćeno i riješeno možemo reći da je Libertas danas stabilna firma usprkos teškoj situaciji i činjenici da im je promet u 2020. pao za 60 posto. Danas je gradska revizija završila četverogodišnju provjeru i izvijestili su me kako nema ni jedne zamjerke u poslovanju Libertasa. Gradonačelnik je objasnio i rebalans proračuna kojim se Libertasu za subvencije daje 16 milijuna kuna. Kazao je kako Grad uvijek subvencionira Libertas jer netko treba platiti 6 800 besplatnih pokaza, pa učeničke i druge pokaze.

– Nekad je to bilo 20, pa 23, pa 19 milijuna kuna. Ovih 16 milijuna je prihvatljivo, zaključio je Franković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here