Direktor Groblja Dubac Đuro Lonza u nazočnosti gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića i načelnika Općine Župa dubrovačka Silvia Nardellija danas je potpisao ugovore s odabranim izvođačem radova i nadzora za drugu etapu izgradnje dugo očekivanog groblja.

-Grad Dubrovnik i Općina Župa do sada su u gradnju groblja Dubac uložili 94 milijuna kuna za prvu etapu gradnje. Od toga je 23 milijuna uloženo u kupnju zemljišta 54 milijuna u gradnju te ostalo u potrebnu dokumentaciju. Iza nas je veliki posao, a potpisom ovih ugovora, gradnja grobnica može početi, kazao je uvodno Lonza.

Rok izgradnje je 18 mjeseci, a Lonza se nada da se rokovi neće odužiti, napominjući kako su moguća poskupljenja građevinskog materijala, do čega, nada se, neće doći.

Druga etapa obuhvaća gradnju 1686 grobnica i ispraćajnih objekata. U ovu fazu nije uključena izgradnja kapelice i drugih vjerskih objekata, kao ni upravne zgrade groblja.

“Javna nabava bila je zahtijevan posao za pripremu i provedbu. Prijavljeni su morali proučiti troškovnik na čak 1 200 stranica. Hvala svima koji su sudjelovali, a da smo to dobro proveli svjedoči i činjenica da nije bilo žalbi”, kazao je Lonza.

S Valentom Šutalom, direktorom poduzeća Trag d.o.o. Lonza je potpisao ugovor o izgradnji grobnih mjesta vrijedan 55 milijuna i 600 tisuća kuna. S Markom Balijom, direktorom poduzeća Trames d.o.o. potpisan je ugovor za nadzor u iznosu od 612 000 kuna, bez PDV-a.

Šutalo je naglasio kako je ovo tek prvi dio javne nabave za 2. etapu, a da su javnu nabavu podijelili u dva dijela, kako bi što prije počeli s izgradnjom grobnica.

Ovu etapu gradnje u potpunosti financiraju građani, koji su već uplatiti, većim dijelom čak 90 posto cijene grobnica.

“Do sada smo dodijelili 1280 grobnih mjesta. Naplatili smo od građana 64.555 000 kn, još očekujemo uplate, čime bi se dosegnuo iznos od 67 400 000 kn”, kazao je Lonza te dodao kako bez tih uplata ne bi bila ni moguća gradnja.

Načelnik Silvio Nardelli istaknuo je kako su bili prisiljeni tražiti od građana 90 posto iznosa za grobnice te dodao kako se nada da će Grad i Općina iz proračuna uspjeti osigurati sredstva za izgradnju svih predviđenih popratnih objekata za što treba još 27 milijuna kuna, bez PDV-a.

U sljedećih 10 dana podnijet će se prijava gradilišta nadležnom županijskom uredu te gradnja grobnica na Dupcu, konačno može početi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here