U četvrtak, 19. siječnja na Prvom programu HTV-a će biti prikazan dokumentarni film Lukše Benića, Potraga za gušterom.

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrijenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ? – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima. 

Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate.

Dokumentarni film Potraga za Gušterom donosi nam legendu, ali pokušava i saznati što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata još jednom ćemo zaroniti u more ispod Lovrijenca i pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

 Četvrtak, 19. siječnja na Prvom

Četvrtak, 19. siječnja na Prvom

Dokumentarni film Potraga za gušterom scenarista i redatelja Lukše Benića ne propustite u četvrtak, 19. siječnja, u 21:10 na Prvom.

Narator je Vedran Benić, direktor fotografije Srđan Kokanov, montažeri Lukša Benić i Sebastijan Kobas, a producent Jure Bušić.

Produkcija: Jaka produkcija d.o.o. za HRT, 2023. 

O novom dokumentarističkom filmu svoga sina, Vedran Benić je zapisao:

Bio sam oduševljen kad su se Lukša i njegov prijatelj Rade Garić iz dubrovačkoga Instituta za more i priobalje pojavili s idejom o dokumentarcu posvećenom mitskom topu zvanom Gušter, koji je navodno prije više od dva stoljeća pao u more podno tvrđave Lovrjenac.

Dodatno sam bio sretan kad mi je Lukša rekao kako je zamislio da upravo ja budem narator u dokumentarcu. Bilo je to uzbudljivo putovanje u kojem sam uživao u snimanjima, u sasvim novoj ulozi za mene, oslobođen svih organizacijskih poslova i autorskih dilema. Svako jutro dočekao bi me Lukšin mail s detaljnim rasporedom snimanja i temama za taj dan!

Na kraju, iz gomile snimljenoga materijala, Lukša je sklopio kvalitetan, zanimljiv i lijep dokumentarac koji vrijedi pogledati…

izvor: HTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here