Na tradicionalnom božićnom primanju Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić predstavio je dubrovačkoj javnosti festanjule 1050. Feste sv. Vlaha. Iz reda pomoraca za festanjula je izabran kapetan duge plovidbe Teo Grbić, dok je iz reda obrtnika izabran električar Toni Cvjetković.

“Osjećam se kao onaj kojemu je dano još malo vremena. Prošle godine se nisam nadao da ću i ove godine imati priliku biti s vama i da ću vam moći zahvaliti za suradnju u godini koji je za nama i zaželjeti vam sretan Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu, no Gospodin mi je dao tu milost. Drago mi je da sam danas tu s vama. Iako je vrijeme teško i složeno, smatrao sam da bi bilo šteta propustiti ovu moju posljednju priliku da vam se obratim” kazao je uvodno mons. Uzinić.

“Boži je posebno otajstvo koja je nas svaki put posebno raduje. Želim svoj pogled usmjeriti prem ono što se dogodilo prije 2 tisuće godina. u gradu koji se zvao Betlehem . U tom gradu su istovremeno bile dvije stvarnosti. Jedna paralelna koje je živjela svoj život i nije primjetila otajstvo i druga koja se susrela s otajstvom utjelovljena Božjeg sina koji je u betlehemskom djetetu odlučio ostati s nama. Željeli bismo da ovaj Božić koji je pred nama, da naše obitelji Grad, Biskupija, postanu svojevrstan Betlehem. No, trebali bismo se potruditi da to ne bude samo onaj paralelni Betlehem koji će živjeti svoj život, a neće primijetiti otajstvo nego bismo se svi skupa trebali potruditi da nam se dogodi otajstveni Betlehem u kojem ćemo prepoznati utjelovljenje Sina Božjega”, kazao je mons. Uzinić.

“Pitao sam se kako bismo mogli omogućiti da nam se uz svu ovu strku, zbrku i probleme s kojim se suočavamo u ovom životu da nam se dogodi upravo ovaj otajstveni Betlehem, a ne samo onaj drugi Betlehem koji će nas zaustaviti samo na onom svakodnevnom. Odgovor sam našao u nedjeljnom Evanđelju koje je ponovljeno i jučer, a koje nas vodi k Blaženoj Djevici Mariji. Želi bio da naše misli usmjerimo prema tom mjestu prvog utjelovljena Sina Božjega koje se dogodilo zbog Marijine vjere i po vjeri. Marija je po vjeri prihvatila to otajstvo. Želio bih da se i nama koji se pripremamo za Božić, da nam to ne bude samo Božić običaja, svjetala i blagdanske trpeze nego da nam to bude otajstveno Božić, da tom otajstvu pristupimo s vjerom. Da prepoznamo s vjerom ono što se dogodilo u Mariji , ali da i s vjerom omogućimo da se ono što se dogodilo u Božiću, ali da isto tako s vjerom omogućimo da se ono što se dogodilo u Mariji može dogoditi svakom od nas. Prva je želja da nam se dogodi utjelovljenje Sina Božjega u našim srcima po vjeri”, poručio je mons. Uzinić.

“No, nije dovoljno da nam se dogodi samo začeće po vjeri, već je potrebno da nam se dogodi i nešto drugo, a tu nam je Blažena Djevica Marija primjer. Ona je Božjoj riječi rekla: “Evo me”. Onda je iz te riječi živjela. To je druga želja koju imam za naš grad, biskupiju, županiju, obitelji. Da nam se ono začeto po vjeri događa u svakodnevnim odnosima. Da po onome što govorimo i činimo budemo prepoznatljivi kao oni koji su začeli i oni koju su začeli i rađaju Isusa Krista na ovaj svijet. Blažena Djevica Marija nam je model i primjer, preko kojeg se i mi sami možemo oblikovati. “, kazao je mons. Uzinić.

“Jeda od načina da i mi budemo oni koji su začeli i rodili Isusa je i ovaj sinodalni proces kojega kao Crkva prolazimo. Nalazimo se u vremenu u kojem se pripremamo za Sinodu i sinodalnu Crkv, koju bi trebali graditi tako da živimo zajedništvo Crkve i da svatko od nas tome zajedništvu doprinosi kako bismo mogli vršiti ono poslanje koje smo kao Crkva i kršćani dobili u ovom prostoru i vremenu. Sa željom da se dobrovačka crkva koja je dosad imala dosta elemenata sinodalnosti nastavi izgrađivati u tom duhu, da svatko od nas sudjeluje u zajedništvu te Crkve, a vi ste na svoj način sudjelovali do sada, a svatko od nas to poslanje svim vama želim doista da naš grada, naša biskupija, obitelji i mi sami postanemo otajstveni Betlehem, da se Božić dogodi u nama. Svima vama Želim sretan Božić i blagoslovljenu 2022. godinu”, poručio je mons. Uzinić.

Nakon prigodnog govora i čestitke obznanjeni su festanjuli nadolazeće, 1050. Feste sv. Vlaha, koje je na prijedlog Bratovštine sv. Vlaha imenovao mons. Uzinić.

Iz reda pomoraca za festanjula je izabran kapetan duge plovidbe Teo Grbić, dok je iz reda obrtnika izabran, električar Toni Cvjetković.

Obzanjeno je i da će središnje euharistijsko slavlje 1050. Feste prevoditi kardinal Blaise Cupich nadbiskup Chicaga.

Primanje u povodu Božića i božićnih blagdana u organizaciji Dubrovačke biskupije.

Više u videu.

Primanje u povodu Božića i božićnih blagdana u organizaciji Dubrovačke biskupije

Posted by Dubrovniknet Hr on Wednesday, December 22, 2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here