U isto vrijeme dok najveći državni dužnosnici, među kojima je i ministar zdravstva dr. Vilim Beroš, sugeriraju cijepljenje kao jedini zasad postojeći način borbe protiv virusa covid 19 koji je poharao svijet, značajn dio osoblja koje radi u zdravstvenom sustavu odbija primiti cjepivo iz ovih ili onih razloga. Takvim svojim stavom sigurno ne pridonose stvaranju povjerenja prema medicinskoj znanosti i predstavnicima zdravstvenih ustanova koji bi se ostatku javnosti trebali nametnuti kao autoriteti kojima se vjeruje. Budući je nedavno odjeknula skandalozna informacija o manje od 30 posto cijepljenih u Ministarstvu zdravstva, potražili smo podatke o procijepljenosti među medicinskim sestrama i tehničarima u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, te smo kontaktirali Snježanu Busančić, predsjednicu Hrvatske komore medicinskih sestara u našoj županiji.

  • Kontaktirala sam ZZJZ DNŽ jer sam mislila kako mi oni mogu dati podatke za cijelu županiju, međutim njihov program ne omogućuje razvrstavanje po zanimanjima, tako da sam podatke prikupila preko kolegica iz ustanova u kojima rade – napominje medicinska sestra Busančić, dodajući i kako se brojke trebaju uzeti okvirno, jer zasigurno postoji manji broj medicinskog osoblja koje se moglo cijepiti kod svojih obiteljskih lječnika, pa nisu registrirani u ustanovama u kojima rade.

Prema prikupljenim podacima, dakle, situacija je sljedeća: u dubrovačkoj općoj bolnici je cijepljeno oko 50 posto medicinskih sestara i tehničara, u dubrovačkom Domu zdravlja 62%, korčulanskom Domu zdravlja 60%, na području Metkovića je među tim zdravstvenim osobljem postignuta procijepljenost od 70 %, a u Pločama 100%. U Domu umirovljenika Domus Christi su cijepljene sve sestre i tehničari, a u Specijalnoj bolnici Kalos je procijepljenost tek 34%.

Iako nije provedeno ozbiljnije istraživanje zbog čega zdravstveno osoblje, medicinske sestre i tehničari odbijaju cjepivo, iz neformalnih razgovora se otkriva kako najviše strahuju od nuspojava i nedovoljne istraženosti cjepiva u smislu trajanja imuniteta. Kod mlađih medicinskih sestara je prisutan i strah od utjecaja cjepiva na začeće i trudnoće. A, dio sestara i tehničara se još nije cijepio, jer su preboljeli covid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here