Dok javnost sa strepnjom promatra događanja na Sredozemlju, ali i u našoj neposrednoj blizini, najveći angažman na požarima otvorenog prostora u Hrvatskoj jučer su imali vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije. Tako je požar na području Trnovice u blizini granice sa BiH za koji je JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo dojavu 4. kolovoza u 11:00 sati i dalje pod nadzorom vatrogasaca. Nema otvorene vatre te se vrši osiguranje na požarištu sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Dubrovačko Primorje, izvjestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

“Dana 8. kolovoza u 11:00 sati JVP Metković zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Glušci. Opožareno je oko 3 ha trave, niskog raslinja i borovine. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa  8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Metković,  DVD-a Metković i Vid, a pomoć iz zraka pružio im je Air Tractor koji je bio u izviđanju.

Požar je lokaliziran u 19:00 sati a tijekom noći organizirana je sanacija od strane JVP-a Metković te DVD-a Metković i Vid sa 12 vatrogasaca i 4 vozila”, zaključuje se u priopćenju.

Unatoč svim pozivima na oprez i upozorenjima na opasnost od požara, neodgovorni pojedinci i dalje svojim radnjama ugrožavaju sigurnost građana i turista. Naime, makarski vatrogasci su jučer imali 5 intervencija zbog upotrebe roštilja i korištenja baklji na otvorenom.

Nastavlja se razdoblje velike opasnosti od izbijanja požara

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Stoga pozivamo građane na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara.

Podsjećamo da su za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here