U četvrtak, 19. svibnja u 17 sati u Kući Bukovac će muzejska pedagoginja Maris Stanović održati predavanje “Bukovac na pariškom Salonu”.

Pariški Salon, kao tadašnja najprestižnija umjetnička manifestacija i mondeno sastajalište, privlačio je ogroman broj umjetnika, kritičara, trgovaca umjetninama i zainteresirane javnosti, a žiri je imao izuzetno težak posao da među ponekad i 8 000 slika, izabere oko 2 000. Za vrijeme sedamnaestogodišnjeg boravka u Parizu Vlaho Bukovac je redovito izlagao na pariškom Salonu debitirajući već 1878. godine kao student pariške Académie des Beaux Arts, a njegovo će slikarstvo biti značajnije primijećeno 1882. godine, kad je izložio sliku Velika Iza. 

Sve do 1893. godine Bukovac je prisutan na Salonu izlažući tematski raznolike radove: od etnografskih žanr-prizora, akademskih alegorijskih i mitoloških aktova, biblijske slike do brojnih portreta.

Izlagao je u velikoj konkurenciji francuskih i stranih umjetnika, ali prema koncepciji i likovnom izrazu njegova su djela bila iznad prosjeka izlagača. Te su mu slike, koje su ujedno bile i skladno prilagođene ukusu publike i kritike, donijele slavu, san svakog salonskog izlagača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here