“Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno. Pravi izbor je glavni izbor vašeg života”, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u novom videu objavljenom jutros.

Dodao je i kako Ukrajina ne može pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu, time odgovorivši na izjavu Putinovog glasnogovornika kako su predstavnici Rusije jutros stigli u Bjelorusiju na pregovore s predstavnicima napadnute zemlje.

Putin se, nakon nekoliko dana, jutros kratko pojavio na ruskoj televiziji te je komentirao invaziju na Ukrajinu. Invaziju je nazvao specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa, te je pozdravio herojstvo ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već četvrti dan, a tijekom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolici Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sustava plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske središnje banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje financijske imovine na europskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here