Predstava “Hotel Zagorje” u produkciji Kazališta Gavella stiže u goste na Veliku Sccenu KMD-a 18. & 19. lipnja s početkom u 20 sati. Na ovogodišnjoj Nagradi hrvatskog glumišta ovaj komad je pobrao nagrade u kategoriji Najbolja predstava u cjelini (prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić), a Anici Tomić je za ovu predstavu pripala Nagrada za najbolju režiju.

Objavljen prije gotovo deset godina, “Hotel Zagorje” – je dirljiva, potresna, kritična priča koja se lako čita, a teško zaboravlja – jedan od nezaobilaznih naslova nove hrvatske književnosti. Drama se emotivno i politično obraća čitateljima raznih generacija, a igraju: Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Lana Meniga, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i  Đorđe Kukuljica.

“‘Hotel Zagorje’ ne mjeri se mjerilima jedne ili deset književnih sezona. Riječ je o romanu koji obilježava cijeli naraštaj.”, zabilježeno je o ovoj knjizi. Ni njezina tema ne prestaje biti aktualnom, a oživjeti je na pozornici intrigantno je i pulsirajuće nastojanje. Osim toga, govor o izbjeglištvu u ovome trenutku ima i globalne dimenzije, pa riječi “Jednom smo u Caritasu dobili punu torbu slatkiša i teglili je prema Črnomercu u tramvaju prepunom ljudi. Dotjerana gospođa u našim kolima rekla je kolegici da to izbjeglice rade gužvu jer se po cele dane vozaju sim tam. Pogledala sam je i nasmiješila se jer sam znala da smo mi prognanici, a da su izbjeglice iz Bosne.”, bolno pogađaju i “u sada”, a polemičnost predloška potražit će i autorice Jelena Kovačić i Anica Tomić.

“Hotel Zagorje” emotivno i politično se obraća čitateljima raznih generacija, što je namjera i njegove kazališne verzije, nakon čijeg gledanja, nadamo se, iz dvorane nećemo izaći isti kakvi smo u nju ušli, i gdje će, kao i u knjizi, biti “smijeha i zaigranosti i – ljubavi”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here