Dvojezična monografija „Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice“ predstavljena je javnosti danas u tvrđavi Kaštio u Stonu.

Njenu izradu inicirala je  Udruga Stonski školjkari u okviru projekta “Školjkarstvo u Malostonskom zaljevu – prirodno bogatstvo, kulturna baština i način života”, koji je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Sadržajno bogato i atraktivno opremljeno izdanje podijeljeno je u sedam tematskih cjelina, a neupitnu znanstvenu i stručnu relevantnost knjige na njezinih 345 stranica jamče zastupljeni autori: prof. dr. sc. Nenad Jasprica, dr. sc. Mirna Batistić, dr. sc. Valter Kožul, dr. sc. Jakša Bolotin, doc. dr. sc. Irena Ipšić, Vedran Kunica, mag. ing. maricult. i Josip Žuvela, prof.

U prvom poglavlju Nenad Jasprica obrađuje floru i vegetaciju obalnog i priobalnog dijela Malostonskog zaljeva te donosi osvrt na njegove specifičnosti u odnosu na slične ekosustave na istočnoj obali Jadrana.

Uz Mirnu Batistić čitatelji zaranjaju u podmorje i upoznaju organizme koje ne vidimo golim okom, a temelj su ekosustava i školjkarstva.

Valter Kožul bavi se poviješću ribarstva u Malostonskom zaljevu i ribarstvenom biologijom, dok Jakša Bolotin opisuje prirodne značajke područja koje pogoduju razvoju naselja školjkaša s naglaskom na Malostonsku kamenicu kao dragulj faune Zaljeva.

Na temelju brojnih povijesnih činjenica i arhivskih zapisa koji svjedoče o tradiciji i važnosti uzgoja kamenica Irena Ipšić donosi pregled povijesnog kontinuuma u uzgoju kamenica od vremena Dubrovačke Republike.

U šestom poglavlju autor Vedran Kunica obrađuje tehnološki razvoj uzgoja, suvremene trendove i stanje školjkarstva te perspektive i budućnost školjkarstva i Malostonskog zaljeva u cjelini.

Završno poglavlje Josipa Žuvele posvećeno je značenju kamenice u suvremenoj gastronomiji, a čitateljima će posebno biti zanimljivi i recepti jela i pripravaka od kamenica.

Uz autore i urednike te druge suradnike na opremi izdanja, promociji su prisustvovali ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, zamjenik župana Dubrovačke-neretvanske županije Joško Cebalo, načelnik Općine Ston Vedran Antunica te predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić te brojni drugi predstavnici javno-političkog života i znanstvene zajednice.

-Ova monografija predstavlja skup najznačajnijih znanja i spoznaja o Malostonskom zaljevu“, rekao je uvodno jedan od urednika izdanja Vedran Kunica, ujedno voditelj cjelokupnog projekta. Kazao je kako je ideja o monografiji rezultat rada na izradi dokumentacije za Europsku Komisiju u procesu dokazivanja posebnosti Malostonske kamenice i njenog upisa u registar zaštićenih oznaka izvornosti Europske Unije.

–Upravo nam je taj rad ukazao na izniman broj dokumenata, znanstvenih radova i istraživanja o Malostonskom zaljevu, disperziranih i nikad objedinjenih u jedno djelo, a time i nedostupnih većini.

Izradi monografije svoj pečat dali su i mnogi žitelji područja. Naime, do podataka, o kojima nije bilo drugih izvora, dolazilo se putem svjedočanstva lokalnih stanovnika.

–Njihova obiteljska iskustva i sjećanja dodatno su obogatila spoznajnu vrijednost o značenju ove gospodarske grane za lokalni razvoj te im stoga neizmjerno zahvaljujemo na susretljivosti i ustupljenom vremenu – rekao je Kunica.

Uz impresivne profesionalne fotografije Malostonskog zaljeva i njegovog podmorja izdanje obogaćuje i veliki broj fotografija iz privatnih obiteljskih albuma.

-I stare požutjele i one novije, raznobojne fotografije, ocrtavaju iste žuljevite tragove, dokazuju da iza svega stoji čovjek i njegov trud, ista ljubav utkana je u taj mikrosvijet koji je postojan i darežljiv, a ipak tako nježan i osjetljiv – istaknula je recenzentica knjige, doc. dr. sc. Jasenka Maslek.

Smatra da se monografija  „Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice“ može promatrati kao svojevrsni hommage višestoljetnom suživotu čovjeka i kamenice, ljudskom trajanju kroz vrijeme i životu u suglasju s prirodom.

–Kamenica nije mogla dati previše, ali je zato čovjek znao koliko mu je dosta, rekla je Maslek.

Dvojezičnost teksta (na hrvatskom i engleskom jeziku), kao i digitalno izdanje koje je dostupno na internetskoj stranici: https://www.malistonoyster.com/en/read-our-book, omogućuje svima koji to žele izravno upoznavanje s prostornim potencijalima, prirodnim specifičnostima i tisućljetnom tradicijom uzgoja školjkaša.

-Monografija je namijenjena svima koji na bilo koji način sudjeluju u znanstvenom i stručnom promišljaju o razvoju Malostonskog zaljeva, svim stanovnicima ovog područja, ali i široj javnosti, ne samo domaćoj nego i stranoj – rekla je autorica i suurednica izdanja Irena Ipšić.

-Uzgoj kamenica na ovom području, dokazano, ima svoj višestoljetni kontinuitet. Kao luksuzna namirnica u vrijeme Dubrovačke Republike nalazila se na jelovnicima najsvečanijih državničkih gozbi i privatnih trpeza, a o njezinoj vrijednosti govori i činjenica da je nerijetko bila sastavni dio poklona koje su predstavnici dubrovačke vlasti poklanjali tijekom svojih diplomatskih misija. Zbog svoje iznimne kvalitete kamenica se u moderno doba nametnula kao kraljica gastronomije i autentičan brand dubrovačkog područja. Vjerujem da će ovaj projekt rezultirati profiliranom turističkom promocijom ovoga jedinstvenog područja i njegove gastronomije. Jednako tako, nadamo se da će potaknuti svijest o nužnosti održivog razvoja i zaštiti ovog jedinstvenog lokaliteta – zaključila je Ipšić te je u ime svih autora  zahvalila Udruzi Stonski školjkari na ukazanom povjerenju. Istaknula je pritom da je većina autora sa Sveučilišta u Dubrovniku i njegovih sastavnica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here