Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na novinskoj konferenciji zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina, navodi Jutranji list.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

“Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1,1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.’

“Ukupna mirovina povećat će se za oko 550 kuna za oko 155.200 korisnika, što je 750 milijuna kuna iz proračuna. Ove mjere predstavljaju značajan iskorak u sustavu koji dosad nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine”, kazao je premijer i napomenuo kako tako brinu o umirovljenicima koji žive u samačkim kućanstvima.

“Korisnici će ujedno zadržati pravo rada do polovice radnog vremena. Osim korisnika obiteljskih mirovina povećavamo najniže mirovine za još 1,5 posto. Do 2025. ukupno će se povećati za 3 posto”, kazao je Plenković i dodao kako su prosječne mirovine u mandatu vlade povećane za 20,15 posto.

“Od početka naše prve Vlade prosječna mirovina povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu. Poduzimamo sve kako bi umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost” rekao je.

“Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna. Možemo svi zajedno biti zadovoljni da je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina, to nam omogućava veću održivost i sigurnost”, rekao je Plenković pa zaključio:

“Vjerujem da će ovaj zakon dobiti snažnu potporu u Saboru, a od 1.1.2023. naši umirovljenici će dobiti veće mirovine.”

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here