Premijera Košnica u Dubrovniku dio je partnerskog projekta jadranskih kina od Rijeke do Dubrovnika pod nazivom “Kino Magistrala”, a koji je jedan od 15 projekata odabranih za europsko financiranje.

Apsolutni pobjednik Sundance Film Festivala 2021., dobitnik nagrada za najbolji film od žirija i od publike, kao i nagrade za najbolju režiju, kosovski film Košnica topla je i snažna priča o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane.

Redateljica Blerta Basholli snimila je film prema istinitoj priči. Fahrijin je muž nestao za vrijeme rata na Kosovu. Nakon što njegove pčele prestanu proizvoditi med, glavni izvor prihoda cijele obitelji, počinju se gomilati financijski problemi. Fahrije odlučuje raditi ono što najbolje zna – ajvar – i pokreće mali poljoprivredni obrt proizvodnje domaćeg ajvara sa još nekoliko žena iz sela. Sa povećanjem obujma posla, sve više raste i negodovanje od strane patrijarhalnog sela u kojem žive…

Dubrovačka publika imat će priliku nakon filma razgovarati s redateljicom Blertom Basholli, Fahrijom Hoti vlasnicom tvrtke o kojoj je snimljen film i voditeljem tvornice Artanom Zenunijem.

Premijera Košnica u Dubrovniku dio je partnerskog projekta jadranskih kina od Rijeke do Dubrovnika pod nazivom “Kino Magistrala” , a koji je jedan od 15 projekata odabranih za europsko financiranje.

U projektu, uz Kinematografe Dubrovnik, sudjeluju Kino Mediteran Split, Art-kino Rijeka i Kinoteka Zlatna vrata Split.

Uz goste s Kosova dubrovačkoj premijeri će nazočiti i nositelj projekta “Kino Magistrala”, Alen Munitić, voditelj Kina Mediteran.

Premijera je najavljena za 6. ožujka u 19 sati u Kinu “Sloboda”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here