Dugogodišnja članica grupe “Zavazda Konavle” preminula je u svome domu u Kaliforniji  u 72. godini života. Dugo godina predavala je španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i  Sierra Collegeu.  Bila je aktivna članica Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu i  lanica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza   

Stela Baljević Letunić, dugogodišnja članica grupe “Zavazda Konavle” preminula je u svome domu u Kaliforniji 6. veljače u 72. godini života,  za vrijeme završetka 1050. Feste Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Njen posljednji e-mail, koji je u životu poslala, bio je čestitka za Festu sv. Vlaha. Jako tužno, ali i simbolično.

Pred Božić 1970. je  s mužem Matom iz Dubrovnika otputovala prema Južnoj Americi. Najprije su s obitelji, naravno, proveli božićne i novogodišnje blagdane u New Havenu, CT, SAD. Četiri su godine živjeli u Kolumbiji i još dvije i pol u Ekvadoru prije doseljenja Stellinu bratu Perici u Connecticut, gdje su proveli sljedećih 8 godina.

Stella je u Connecticutu nekoliko godina radila u turizmu i tako upoznala Karibe i na brzinu postala specijalist za American Airlines SABRE kompjuterski sistem za automatsku obradu rezervacija letova, hotela, rent-a-cara i drugog. Tu im se rodio sin Matthew i kći Mariana. To su nam svima bile možda najsretnije godine, jer smo bili blizu i svaki vikend. Bili su tu i česti ljetni putovi u Grad, a mali Matthew je u prvoj godini života cak tri puta letio preko Atlantika. Matin posao kasnije ih je odveo u Kaliforniju i Granite Bay, grad nedaleko Sacramenta, gdje su ostali. Iako 5000 km daleko, cesto su posjećivali obitelj, pogotovo za blagdane.

Stella i Mato bili su aktivni članovi Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu. Mato je jedno vrijeme bio član Uprave Kluba i sudjelovao u planiranju i gradnji nove, velike i moderne zgrade Kluba s lijepim parkom okolo, a Stella je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama Kluba i bila članica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza, drugog vikenda u lipnju.

Stella i njen brat bili su i na nekoliko zanimljivih zajedničkih putovanja : Španjolska, Francuska, Njemačka i Austrija. Na putovanju u Čileu po prvi put su sreli i  upoznali rođake s majčine strane. Otada su se s nekima vidjeli i ovdje u Gradu. Stella je u Kaliforniji dugo godina predavala španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i  Sierra Collegeu.  Njen brat se nada da će je uskoro moći dovesti doma, da počiva među svojima u ljubljenome Gradu.

Počivala u miru Božjem!

Evo i teksta  njezine čestitke:

Postovani biskupe msgr. Roko Glasnovicu, gradonacelnice gosp. Mato Frankovicu, zupnice crkve sv. Vlaha u Stonu don Bernardo Plese i gospodjo Maja Mozara,

Puno Vam hvala sto mislite na nas u daljini i na Vasim cestitkama i blagoslovima.

Srdacno cestitamo Vama, rektoru crkve sv.Vlaha don Hrvoju Katusicu, te svim gradjanima nasega Grada i Stona, te cijele Dubrovacke Zupanije ovogodisnju 1050. Festu nasega Parca svetog Vlaha kao i  Dan Grada Dubrovnika!
“Po zagovoru sv. Vlaha, oslobodio nas Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!” 

ZIVIO SVETI VLAHO!

S postovanjem,

Stella i Mato Letunic sa obitelji

Granite Bay, California 

USA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here